Bleta malteze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Bleta malteze, Apis mellifera ruttneri, është një nënlloj i bletës së mjaltit perëndimor . Origjina është nga Malta, pra është vendase.

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bleta malteze është një specie e bletës perëndimore të mjaltit që është natyralizuar dhe përshtatur me mjedisin e Ishujve Maltezë . Ai evoluoi si një nënlloj i ndryshëm kur ishujt Maltezë u shkëputën nga Evropa kontinentale. Bleta malteze ka të ngjarë të ketë kontribuar në emrin e ishujve siç e quanin grekët e lashtë ishullin Μελίτη ( Melitē ) që do të thotë "e ëmbël e mjaltit".

Karakteri dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bleta është me ngjyrë relativisht të zezë. Është përshtatur mirë për temperatura të larta dhe vera të thata dhe dimra të freskët. Kolonitë kanë pjellë gjatë gjithë vitit dhe me përgjigje të mirë për stinët në ishujt. Ata priren të mblidhen ose zëvendësojnë mbretëreshën . Është nëngrup mbrojtës kundër grerëzave, minjve dhe brumbujve dhe mund të jenë shumë agresiv ndaj bletarëve dhe shkeljes së njerëzve.

Historia e nënllojeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënlloji konsiderohet se po rikthehet pasi Varroa u prezantua në Maltë në 1992. Në atë kohë kolonitë e bletëve nga jashtë u importuan për të kompensuar humbjen e kolonive vendase. Në vitin 1997 u identifikua si një specie. Ajo rritet mirë me nënllojet italiane duke bërë një tendosje që mbron mirë kundër Varroa ,  që ka një rendiment të mirë të mjaltit dhe është më pak agresiv, megjithëse kjo disi po rrezikon nënllojet malteze si një entitet i dallueshëm gjenetikisht; megjithatë pas disa brezave ai kthehet në gjendjen e tij natyrore agresive.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]