Bodoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bodoni është lloj i shkronjave klasike antike, të konstruktuara nga shtypshkronjësi dhe shkrirësi i shkronjave Giambattiste Bodoni (1740 - 1813). Në vitin 1907, i merr këto shkrime shkrirësja e shkronjave ATF, ndërsa nga 1924, shkrirësja e shkronjave Bauersche Gesserei, Stempel, Berthold dhe Haas'sche Schriftigiesserei. Pastaj hyn në matrica te të gjitha sistemet e radhitjes me plumb.

Sot, Bodoni është një zgjidhje e llojit të shkronjave shumë e mirë, edhe te radhitja me kompjuter.