Matrica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Matrica është një trajtë e formulave në matematikë e cila ka disa elemente dhe varrësisht nga elemente e saja mund të merr disa forma si drejtëkëndore, katrore etj.

Në përgjithësi matricat emërtohen sipas shkronjave të mëdha A, B, C, ..., M, N, ... dhe shkurt paraqiten në trajtën [aik]m,n.

Matrice drejtëkëndore quhet bashkësia prej mn numrave aik (i=1,2, ..., m; k=1, 2, ..., n) të rradhitura në një tabelë të formës drejtëkëndore e cila përmban m rreshta dhe n shtylla.[1]

\begin{bmatrix} 0 & \cdots & 0 \\ \vdots &

\ddots & \vdots \\ 0 & \cdots &
0\end{bmatrix}

Matricat për herë të parë janë futur në përdorim nga Xhejms Josef Silvester në vitin 1850.

Mbledhja dhe Shumzimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Mbledhja[redakto | redakto tekstin burimor]

Shuma e dy m \times n-matricave gjindet, duke mbledhur dy komponentet me koeficient e njëjtë, kjo tregon se mbledhja e matricave është e definuar vetëm për ato që kanë numër të barabartë të rendeve dhe kolonave respektivisht. Shkurtimisht dhe në formë matematikore shkruhet kështu

A+B := (a_{ij}+b_{ij})_{i=1 , \ldots , m; \ j=1 , \ldots , n}
Shembull konkret

 \begin{pmatrix}
  1 & 3 & 2 \\
  1 & 2 & 2
 \end{pmatrix}
 +
 \begin{pmatrix}
  0 & 0 & 5 \\
  2 & 1 & 1
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
  1+0 & 3+0 & 2+5 \\
  1+2 & 2+1 & 2+1
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
  1 & 3 & 7 \\
  3 & 3 & 3
 \end{pmatrix}

Prodhimi Skalar[redakto | redakto tekstin burimor]

Një matricë shumëzohet me një Skalar , nëse të gjithë anëtarët e matricës shumëzohen me skalarin :

\lambda\cdot A = (\lambda\cdot a_{ij})_{i=1, \ldots , m; \ j=1, \ldots , n}
Shembull konkret
2 \cdot
 \begin{pmatrix}
  1 & 3 & 2 \\
  1 & 2 & 2
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
  2 \cdot1 & 2 \cdot3 & 2 \cdot2 \\
  2 \cdot1 & 2 \cdot2 & 2 \cdot2
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
  2 & 6 & 4 \\
  2 & 4 & 4
 \end{pmatrix}

Prodhimi i dy matricave[redakto | redakto tekstin burimor]

Prodhimi i dy matricave është pak më i komplikuar se sa mbledhja dhe shumëzimi i matricës me skalar. Dy matrica A = (a_{ij})_{i=1\ldots l,\;j=1\ldots m} dhe B = (b_{ij})_{i=1\ldots m,\;j=1\ldots n} shumëzohen, duke prodhuar rendin e parë të matricës se parë me kolonën e parë të matricës së dytë për t'u fituar anëtari i parë.

A \cdot B = (c_{ij})_{i=1\ldots l,\;j=1\ldots n}   dhe   c_{ij}=\sum_{k=1}^m a_{ik}\cdot b_{kj}
Shembull konkret

 \begin{pmatrix}
  1 & 2 & 3 \\
  4 & 5 & 6 \\
 \end{pmatrix}
 \cdot
 \begin{pmatrix}
  6 & -1 \\
  3 & 2 \\
  0 & -3
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
   1 \cdot 6 + 2 \cdot 3 + 3 \cdot 0 &
   1 \cdot (-1) + 2 \cdot 2 + 3 \cdot (-3) \\
   4 \cdot 6 + 5 \cdot 3 + 6 \cdot 0 &
   4 \cdot (-1) + 5 \cdot 2 + 6 \cdot (-3) \\
 \end{pmatrix}
 =
 \begin{pmatrix}
  12 & -6 \\
  39 & -12
 \end{pmatrix}

Prodhimi i dy matricave eshte cdohere asociativ:

(A \cdot B) \cdot C = A \cdot (B \cdot C)

Vlen gjithashtu ligji i shperndarjes:

(A + B) \cdot C = A \cdot C + B \cdot C

Por te prodhimi i dy matricave nuk vlen ligji i nderrimit

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979

Shiko dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]