Algjebra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Algjebra studion strukturat algjebrike (Grupet, Unazat, Trupat, Hapsirat vektoriale, etj.)[1]. Me ndihmën e saj bëhet zgjidhja e Ekuacioneve dhe sistemeve të Ekuacioneve. Në algjebren lineare shqyrtohen Matricat dhe Detirminantet. Në teorinë e Galois-it, bëhet shqyrtimi i problemeve gjeometrike në mënyrë algjebrike.

Numrat[redakto | redakto tekstin burimor]

Numrat natyrorë: Prej 1 deri \infty (Infinit/Pafund)
Numrat e plotë
numrat real R
Numrat iracionalë
Numrat pozitiv: Numrat me te medhenj se 0
Numrat negativ: Numrat me te vegjel se 0

Numrat real dhe vetitë tyre[redakto | redakto tekstin burimor]

Vlera absolute e numrave real
Rrethina e pikës
Numrat e përafërt (aproksiomativ)

Numrat kompleks[redakto | redakto tekstin burimor]

Barazia e numrave kompleks
Mbledhja dhe shumëzimi i numrave kompleks

Format e numrave kompleks[redakto | redakto tekstin burimor]

Forma algjebrike : z=a+bi
Forma trigonomtrike : z= r(cos {\phi} + isin {\phi})
Forma eksponenciale : z=r e^{i \phi}
Veprimi me numra kompleks
Mbledhja dhe zbritja e numrave kompleks
Shumëzimi dhe pjestimi i numrave komples
Fuqizimi i numrave kompleks
  • Formula e Muavrit : (cos\phi + isin\phi)^{n}=cos{n\phi}+isin{n\phi}
Rrënjëzimi i numrave kompleks
Zgjidhja trigonometike e ekuacionit binomial

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Wikibooks-logo.png Wiki Libri: Algjebra e përgjithëshme

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]