Jump to content

Algjebra lineare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Algjebra lineare është dega e matematikës e cila merret me studimin e vektorëve, hapësirave vektoriale (të cilat njihen edhe si hapësira lineare), transformimeve lineare, dhe sistemeve të ekuacioneve lineare. Hapësirat vektoriale janë një nga temat më kryesore në matematikën moderne; algjebra lineare përdoret shumë si në algjebrën abstrakte ashtu edhe në analizën funksionale. Algjebra lineare luan një rol të rëndësishëm edhe në gjeometrinë analitike si dhe në formën e saj të përgjithshme të njohur si Teoria e operatorëve. Si lëndë ajo ka aplikime të shumta si në shkencat natyrale ashtu edhe në shkencat shoqërore, meqënëse modelet jolineare shpesh mund të pëme modele lineare.

Shikoni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

x2 Formularët kompleks:


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Fearnley-Sander, Desmond, Hermann Grassmann and the Creation of Linear Algebra, American Mathematical Monthly 86 (1979), pp. 809–817.
  • Grassmann, Hermann, Die lineale Ausdehnungslehre ein neuer Zweig der Mathematik: dargestellt und durch Anwendungen auf die übrigen Zweige der Mathematik, wie auch auf die Statik, Mechanik, die Lehre vom Magnetismus und die Krystallonomie erläutert, O. Wigand, Leipzig, 1844.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wikibooks:Category
Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
[[b:{{{1}}}|{{{2}}}]]