Historia e matematikës shqiptare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Historia e matematikës)

Histori e shkurtër e matematikës shqiptare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë listë kriteret e përzgjedhjes janë : 'Paraqitja e punës së tyre në MathSciNet ose Zentralblatt MATH' . Këto janë organe të Shoqatës së Matematikanëve Amerikanë dhe Shoqatës së Matematikanëve Evropianë. Këto shoqata kanë "Mathematical Reviews servers" ku komentohet mbi çdo artikull ose libër që botohet në matematikë.

Në listë përveç se matematikanë kas edhe persona puna kryesore e të cilëve është statistika ose informatika. Ata janë përfshirë në këtë listë sepse puna e tyre është e lidhur me matematikën.

Më së fundi nga kjo listë është e qartë gjendja e dhimbshme e matematikes shqiptare. Duke marrë gjithë pjesëtarët e kësaj liste sëbashku, përsëri ne do formonim vetëm një departament të dobët matematike. Le të shpresojmë se brezi që vjen pas nesh do t’a shpjerë matematikën shqiptare atje ku e meriton.

Fillimet, vitet e gjashtëdhjeta të shek XX[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • K. Bukuroshi
 • K. Fundo
 • P. Pilika
 • A. Minga
 • O. Kraja

Vitet e vetmisë, vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • S. Gjinushi
 • L. Puka
 • S. Xhemalce
 • F. Kongoli

Vitet e nëntëdhjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • M. Fundo
 • P. Petro
 • B. Pepo
 • E. Pisha

Gjenerata e re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • A. Baxhaku
 • F. Cakoni
 • E. Cela
 • A. Elezi
 • N. Gjini
 • E. Gjonaj
 • P. Hoxha
 • R. Hoxha
 • M. Mezini
 • E. Pasku
 • Ani Velo
 • G.Mehillaj

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]