Historia e matematikës shqiptare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Histori e shkurtër e matematikës shqiptare[redakto | redakto tekstin burimor]

Në këtë listë kriteret e përzgjedhjes janë : 'Paraqitja e punës së tyre në MathSciNet ose Zentralblatt MATH' . Këto janë organe të Shoqatës së Matematikanëve Amerikanë dhe Shoqatës së Matematikanëve Evropianë. Këto shoqata kanë "Mathematical Reviews servers" ku komentohet mbi çdo artikull ose libër që botohet në matematikë.

Në listë përveç se matematikanë kas edhe persona puna kryesore e të cilëve është statistika ose informatika. Ata janë përfshirë në këtë listë sepse puna e tyre është e lidhur me matematikën.

Më së fundi nga kjo listë është e qartë gjendja e dhimbshme e matematikes shqiptare. Duke marrë gjithë pjesëtarët e kësaj liste sëbashku, përsëri ne do formonim vetëm një departament të dobët matematike. Le të shpresojmë se brezi që vjen pas nesh do t’a shpjerë matematikën shqiptare atje ku e meriton.

Fillimet, vitet e gjashtëdhjeta të shek XX[redakto | redakto tekstin burimor]

 • K. Bukuroshi
 • K. Fundo
 • P. Pilika
 • A. Minga
 • O. Kraja

Vitet e vetmisë, vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjeta[redakto | redakto tekstin burimor]

 • S. Gjinushi
 • L. Puka
 • S. Xhemalce
 • F. Kongoli

Vitet e nëntëdhjeta[redakto | redakto tekstin burimor]

 • M. Fundo
 • P. Petro
 • B. Pepo
 • E. Pisha

Gjenerata e re[redakto | redakto tekstin burimor]

 • A. Baxhaku
 • F. Cakoni
 • E. Cela
 • A. Elezi
 • N. Gjini
 • E. Gjonaj
 • P. Hoxha
 • R. Hoxha
 • M. Mezini
 • E. Pasku
 • Ani Velo
 • G.Mehillaj

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]