Jump to content

Bogumil Hrabak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bogumil Hrabak (Veliki Bečkerek, 11 janar 1927 - Beograd, 12 dhjetor 2010) ishte një historian, profesor universiteti dhe shkencëtar serb.


Hrabak shkollën fillore dhe shkollën e mesme e mbaroi në Zrenjanin dhe Sentë. Ai u diplomua në Fakultetin Filozofik të Beogradit në grupin e Historisë në vitin 1950. Fitoi doktoratën në Fakultetin e Filozofik në Sarajevë në vitin 1957 me tezën e doktoraturës "Eksportet e grurit të Dubrovnikut nga Perandoria Osmane nga fillimi i shekullit të 17-të."

Ishte asistent në Fakultetin e Filozofisë në Beograd, nga shkurti 1951 deri në dhjetor 1957. Më pas ai punoi në Institutin Historik Ushtarak dhe Institutin e Shkencave Shoqërore deri në shtator 1965. Ai ishte themeluesi i Departamentit të Historisë në Fakultetin Filozofik në Prishtinë, i cili kishte drejtuar për tetë vjet. (deri në vitin 1979). Një nga themeluesit e Shoqatës Shkencore të Kosovës në Prishtinë, ndërsa në vitin 1978 u zgjodh si anëtar i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës. Në vitin 1979, ai u zhvendos në Novi Sad ku ai ishte profesor i rregullt deri në shkurt të vitit 1993 kur u pensionua. Ai është autor i mbi 700 artikuj dhe 40 libra dhe ka marrë pjesë në konferenca të shumta shkencore brenda dhe jashtë vendit, një kohë të pjesshme mësuar në Nikshiq, Banja Luka, dhe studimet posdiplomike në Prishtinë dhe Mitrovicë. Ai u trajtua me tema që ishin kronologjikisht dhe tematikisht shumë të ndryshme. Ai shkroi për historinë ekonomike të Mesjetën e vonë, marrëdhëniet turko-veneciane, revolucioni serb, sidomos Kryengritja e Parë Serbe dhe ka punuar në historinë politike dhe ekonomike e Mbretërisë së Jugosllavisë, politikës së jashtme të Jugosllavisë socialiste, historinë e marrëdhënieve serbo-shqiptare, historinë e Republikës së Dubrovnikut dhe tema të tjera .

Ai ishte pjesëmarrës në Luftën Nacionalçlirimtare që nga tetori i vitit 1944 dhe u çmobilizua në dhjetor 1945. Bogumil Hrabak edhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Vojvodinës ka themeluar një fond i cili financon lëshimin e disertacionit të doktoraturave në lidhje me historinë serbe dhe historinë e Bosnjës dhe Hercegovinës.


Bogumil Hrabak: Enciklopedia e Historisë Serbe, Beograd 1997, fq. 706-707; Jeta dhe puna e akademikut Bogumil Hrabak. Gazeta Ndërkombëtare Tematike, Kosovska Mitrovica, 2011;

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:bogumil-hrabak.

http://www.politika.rs/search/searchEngineLanding/a/Preminuo-akademik-Bogumil-Hrabak (www.politika.rs)