Bori (instrument)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bori natyrale, me kërrabë qendrore: një cor solo, Raoux, Paris, 1797

Një bori është çdo nga një familje instrumentesh muzikore të bëra nga një tub, i bërë zakonisht prej metali dhe shpesh i lakuar në mënyra të ndryshme, me një skaj të ngushtë në të cilin fryn muzikanti dhe një skaj të gjerë nga i cili del tingulli. Në bori, ndryshe nga disa instrumente të tjera tunxhi si trumbeta, boria gradualisht rritet në gjerësi në pjesën më të madhe të gjatësisë së saj - domethënë është konike dhe jo cilindrike.[1] Në kontekstet e muzikës jazz dhe popullor, fjala mund të përdoret lirshëm për t'iu referuar çdo instrumenti frymor, dhe një pjesë e instrumenteve prej tunxhi ose frymore prej druri, ose një përzierje e të dyjave, quhet seksion i borisë në këto kontekste.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Variacionet përfshijnë:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Willi Apel, Harvard Dictionary of Music (1969), p. 874, noting that the trumpet is "cylindrical for about three-fourths its length", and identifying this as one of the characteristics that "distinguish it from the horn, which has a prevailingly conical bore".