Jump to content

Brindizi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Brindizi qyet në Itali në rajonin e Pulias.

Emri Brindizi vjen nga emri i vjetër mesapik i qytetit: Brunda që do të thotë brirë në shqipen standarde (brunda-brina). Qyteti ka qenë i themeluar dhe jetuar në lashtësi nga fiset ilire mesape, deri kur u pushtua nga Roma në shekullin e I-rë p.e.s. Pas pushtimit romak, qyteti u romanizuar dhe latinizua dhe gjuha mesape pushoi së ekzistuari.