Jump to content

Chimborazo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Chimborazo është maj më e lartë malore në Ekvador, me një lartësi 6,267 metra,vullkan i shuar, ju takon Maleve Ande. Sipas disa gjeografëve , Chimborazo është maja më e lartë në botë (nëse llogaritet lartësia nga bërthama e Tokës, e jo lartësia mbidetare). Kjo është përshkak se Toka nuk është krejtësisht sferike, por është e zgjeruar në ekuador dhe e shtypur në pole. Për shkak të zgjerimit ( e cila arrinë rreth 20 km.) maja Chimborazo e cila ndodhet pothuajse në ekuator, e që është më larg nga bërthama e Tokës - mesi i Tokës se sa Mont Everesti . Edhe majat tjera të larta malore janë më larg nga mesi i Tokës se sa Mont Everesti.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]