Chonmage

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një samurai i shekullit 19-të me chonmage

Chonmage (Japonisht: 丁髷) është një formë e prerjeve tradicionale japoneze të veshura nga burrat. Më së shpeshti shoqërohet me periudhën Edo dhe samurai, dhe kohët e fundit me mundësit sumo. Fillimisht ishte një metodë e përdorimit të flokëve për të mbajtur një përkrenare samurai të qëndrueshme në majë të kokës në betejë, dhe u bë një simbol i statusit në mesin e shoqërisë japoneze.

Një chonmage tradicionale e epokës Edo paraqiste një palë të rruar. Flokët e mbetura, të cilat ishin të gjata, ishin të lyera me vaj dhe u lidhën në një radhë të vogël, e cila ishte palosur mbi majën e kokës në majën karakteristike.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

periudhën EdoShogunatit Tokugawa urdhrat japoneze u miratuan që burrat japonezë të rruanin petën në pjesën e përparme të kokës së tyre (stili i chonmage) dhe të rruanin mjekrën, qimet e fytyrës dhe cullufet. Kjo ishte e ngjashme me urdhrin e radhës së dinastisë Qing të imponuar nga Dorgon duke i bërë burra të rruanin petë në pjesën e përparme të kokës.[1]

Sumo[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohët moderne, veshësit e vetëm të mbetur të chonmage janë mundësit sumo. Ky stil i chonmage është pak më ndryshe, në atë që pate nuk rruhet më. Sidoqoftë, flokët mund të rrallohen në këtë rajon ose tepeleku i kokës të rruar, e quajtur nakazori, për të lejuar që bullket të ulen më mjeshtërisht.

Mundësit sumo me status sekitori u kërkohet në raste të caktuara të veshin flokët e tyre në një formë më të hollësishme të ballukes të quajtur një stil gjethe ōichō ose ginkgo, ku fundi i ballukes spërkatet për të formuar një gjysmërreth, duke i ngjan një erashke (sensu). Duke pasur parasysh veçantinë e stilit në Japoninë moderne, Shoqata sumo punëson parukierë specialistë të quajtur tokoyama për të prerë dhe përgatitur flokët e mundësve sumo.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Toby, Ron P. (2019). Engaging the Other: 'Japan' and Its Alter-Egos, 1550-1850. Brill's Japanese Studies Library (në anglisht). BRILL. fq. 214. ISBN 900439351X.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]