Jump to content

Sumo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ndeshje sumo (tori-kumi) midis yokozuna Asashōryū (majtas) dhe komusubi Kotoshōgiku në janar 2008

Sumo (Japonisht: 相撲) është një formë e mundjes me kontakt të plotë konkurrues ku një rikishi (mundës) përpiqet të detyrojë kundërshtarin e tij të dalë nga një unazë rrethore (dohyō) ose të prekë tokën me ndonjë pjesë të trupit përveç shputave të këmbëve të tij (zakonisht duke hedhur, duke shtyrë) ose duke e shtyrë poshtë).

Sumo e ka origjinën në Japoni, i vetmi vend ku praktikohet profesionalisht, ku konsiderohet si sport kombëtar. Konsiderohet si një gendai budō, i cili i referohet arteve marciale moderne japoneze, por sporti ka një histori që përfshin shumë shekuj. Shumë tradita të lashta janë ruajtur në sumo, dhe madje edhe sot sporti përfshin shumë elemente rituale, të tilla si përdorimi i pastrimit të kripës, nga Shinto.

Jeta si mundës sumo organizohet shumë rreptë, me rregulla të rregulluara nga Shoqata Sumo e Japonisë. Për shembull, shoqata ndalon mundësit që të vozisin makina, megjithëse kjo është pjesërisht nga nevoja pasi shumë mundës janë shumë të mëdhenj për t'u vendosur pas timonit. Shkelja e rregullave mund të rezultojë në gjoba dhe / ose pezullim si për mundësin shkelës ashtu edhe për mjeshtrin e tij të qëndrueshëm.

Ata pritet të rritin flokët e tyre të gjatë për të formuar një majë të topit, ose chonmage, të ngjashme me stilin e flokëve të samurai të periudhës Edo. Për më tepër, ata pritet të veshin chonmage dhe veshje tradicionale japoneze kur janë në publik, duke i lejuar ata të identifikohen si mundës. Lloji dhe cilësia e veshjes varet nga niveli i mundësit. Kur janë jashtë, ata mbathin një formë të sandaleve prej druri që quhen geta. Mundësit në ndarjet makushita dhe sandanme mund të veshin një formë pardesy të shkurtër tradicionale mbi yukatën e tyre dhe lejohen të veshin sandale kashte, të quajtura zōri. Sektori i një rangu më të lartë mund të veshë rroba mëndafshi sipas zgjedhjes së tyre dhe cilësia e veshjes është përmirësuar ndjeshëm. Ata gjithashtu pritet të veshin një formë më të hollësishme të nyjës së sipërme të quajtur një ōichō në raste zyrtare.