Jump to content

Chris Anderson (sipërmarrës)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Chris Anderson

Chris Anderson (lindi më 1957) është biznesmen britanik-amerikan dhe kreu TED, një organizatë jofitimprurëse që ofron bisedime të bazuara në ide dhe organizon një konferencë vjetore në Vancouver, Kanadë. Më parë ai themeloi Future Publishing.

Anderson lindi në Pakistan tek prindërit britanikë.[1] Babai i tij ishte "kirurg i syve dhe i krishterë ungjillor" dhe drejtoi një spital të lëvizshëm në Pakistan, Indi dhe Afganistan rurale.[2] Ai ka dy motra dhe është fëmija i mesëm.[2]

Ai studioi në Woodstock School në malet Himalayan të Mussoorie, Uttarakhand, Indi, përpara se të transferohej në Monkton Combe School, një shkollë konvikti në Bath, Angli.[3]

Universitetin e Oksfordit, Anderson fillimisht studioi fizikën. Ai u ndryshua në lëndët e filozofisë, politikës dhe ekonomisë, duke u diplomuar në vitin 1978.[1][4]

Anderson filloi një karrierë në gazetari, duke punuar në gazeta dhe radio. Ai prodhoi një shërbim botëror të lajmeve në Sejshellet.[1] Ai u bë një redaktor në dy revistat e hershme të kompjuterave të Mbretërisë së Bashkuar, Personal Computer Games dhe Zzap!64.[5][6] Një vit më vonë ai themeloi Future Publishing. Kompania e re fillimisht u përqëndrua në botime të specializuara të kompjuterave, por ai përfundimisht e zgjeroi atë në fusha të tjera si çiklizmi, muzika, video lojëra, teknologjia dhe dizajni. Ajo dyfishohet në madhësi çdo vit për shtatë vjet.[1]

Në vitin 1994, Anderson u transferua në Shtetet e Bashkuara. Atje ai zhvilloi Imagine Media, botues i revistës Business 2.0 dhe krijues i faqes së internetit të lojërave IGN. Anderson përfundimisht bashkoi Imagine dhe Future nën emrin Future US.[1] Në kulmin e saj, ajo publikoi 150 revista dhe faqe interneti dhe punësoi 2.000 njerëz.[2]

Anderson është i martuar me Lucy Evans. Së bashku ata kanë pasur tre fëmijë, Zoe, Elizabeth and Anna, para se të divorcohen.[7] Djali i tij Zoe vdiq më 2010 nga helmimi me monoksid karboni.[8] [7]

Në vitin 2008, Anderson u martua me Jacqueline Novogratz. Ajo është themeluesja dhe drejtoreshë ekzekutiv e Acumen, një organizatë që filloi investimin në ndikimin shoqëror.[9]

  1. ^ a b c d e "Profile: Chris Anderson – TED Curator". Speaker Page (në anglisht). TED.com. Marrë më 10 maj 2014.
  2. ^ a b c Brown, Mick (29 prill 2016). "'I was losing $1 million a day, every day for 18 months': Meet Chris Anderson, the man behind TED talks" (në anglisht). Marrë më 9 gusht 2018 – nëpërmjet www.telegraph.co.uk.
  3. ^ "Chris Anderson '74". Woodstock (në anglisht). Marrë më 9 gusht 2018.
  4. ^ "Distinguished Alumni of Woodstock School – 2008 Chris Anderson '74". Woodstockschool.in (në anglisht). Woodstock School. Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2013. Marrë më 22 nëntor 2019.
  5. ^ "The History of Zzap!64". www.zzap64.co.uk (në anglisht). Marrë më 2018-10-26.
  6. ^ "out-of-print archive • Retro Future". www.outofprintarchive.com (në anglisht). Marrë më 2018-10-26.
  7. ^ a b "Plumber jailed after boiler killed millionaire's daughter" (në anglisht). 17 prill 2012. Marrë më 9 gusht 2018 – nëpërmjet www.telegraph.co.uk.
  8. ^ Tribute to daughter 'poisoned by carbon monoxide', bbc.co.uk, 31 January 2011; accessed 9 August 2015.
  9. ^ "World's Greatest Leaders: 9 dynamic duos". Fortune (në anglisht). Marrë më 2018-10-26.