Jump to content

Christadelphians

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Christadelphian Hall, Bath, England

Christadelphians (motra dhe vëllezër në Krisht) janë një dominacion jo-trinitar themeluar në ShBA në shek. XIX nga Dr. John Thomas. Ata tani kanë anëtarë dhe Kisha në mbarë botën, të cilat i quajnë eklesia. Christadelphians kanë një histori të refuzimit për të shërbyer në ushtri.[1] Njehësime të pavarura japin një shifër të Christadelphians të mbarë botës prej rreth 50.000 [2]

Bindjet e tyre kryesore janë:

 • Bibla është fjala e frymëzuar e Perëndisë.
 • Jezu Krishti është Biri i Perëndisë, por jo Perëndi dhe nuk ka egzistuar para lindjes së Tij.
 • Krishti do të kthehet dhe do të themelojë Mbretërinë e Perëndisë në tokë.
 • Vdekja është e pavetëdijshme-ata janë kundër pavdekshmërisë së shpirtit dhe besojnë në vdekjen e kushtëzuar
 • Ferri do të thotë thjeshtë, varr.
 • Pagëzimi është zhytja plotësisht në ujë e një të rrituri.
 • Fryma e Shenjtë nuk është një person por fuqia e Perëndisë.
 • Dreqi nuk është një qënie individuale, por simboli i ligësisë njerëzore.

Bindjet e tyre më të njohura gjenden në librin “Bazat e Biblike” [3]

Christadelphians takohen rregullisht për të mbajtur ceremoninë e thyerjes së bukës në kujtim të vdekjes së Jezusit. Ata i mbajnë takimet e tyre në shtëpi dhe në sallone të vogla takimesh. Shërbesat e tyre janë të thjeshta dhe një përpjekje për të kopjuar Kristianizmin e shekullit të parë. Ata nuk kanë një organizëm qeverisës qëndror dhe çdo bashkësi (eklesia) është autonome.

Informacione të tjera

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Revistë kryesore të kishës, ka qenë botuar në Birmingham, Angli, që nga viti 1864.[4] Ata gjithashtu të botojë një revistë e lirë.[5] Ata kanë shumë faqet e internetit të cilat ofrojnë kurse korrespondencë.[6]

Komuniteti ka nxjerrë një literaturë të konsiderueshme, një listë të plotë e cila kap rreth 700 publikime.[7][8]

Christadelphians janë kritikuar ashpër për shkak të mohimit që ata i bëjnë Trinitetit, duke bërë që disa ti klasifikojnë ata si një kult. Megjithatë, sociolog i shquar Bryan Wilson ekzaminuar kishës, dhe ai arriti në përfundimin se ai nuk kishte karakteristikat e një kulti. Wilson kisha klasifikuar si "një religie të qëndrueshme".[9] BBC klasifikon ato si një kishë protestante normale.[10]

 1. ^ Botten, John The captive conscience
 2. ^ Christadelphians Wikipedia në anglisht
 3. ^ Bazat E Biblës
 4. ^ revista angleze The Christadelphian
 5. ^ "revista angleze Glad Tidings" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2009. Marrë më 8 shtator 2019.
 6. ^ kurse në anglisht
 7. ^ "Christadelphian Books online në anglisht" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 gusht 2009. Marrë më 3 maj 2010.
 8. ^ në gjuhën shqipe (Letoni)
 9. ^ Wilson, Sects and Society, 1961
 10. ^ BBC Christadelphians