Cirque du Soleil

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Logoja Cirque du Soleil

Cirque du Soleil (frengjisht për Cirku i Diellit) është një ndërmarrje-argëtuese nga Monterali në Kanda. Cirku u themelua më 1984, nga ana e artistë rrugësh, Guy Laliberte dhe Daniel Gauthier. Në ndërkohë në këtë ndërmarrje, anë e mbanë botës, janë të punsuar diku rreth 5000 veta, prejë të cilëve 1300 artistë nga 50 shtete të ndryshme. Vlera e ndërmarrjes në vitin 2004, supozohet të ketë arritur diku 1 miliard dollar. 20% e ndërmarrjes është sipërmarr nëpërmjet letrave me vlerë nga ana e pronarit të firmës "Istithmar" (arabisht për Investment), një firmë nga Dubai.

Cirque du Soleil organizon dhe shfaq programe kryesisht nga këndi artistik, teatral dhe ai i muzikës së gjallë. Një kombinim i këtyre. Për dallim nga cirqet klasike, të njohura edhe për dresuren e kafshëve dhe palaçot, ky cirkë nuk i përdorë këto elemente. Për këtë shkak edhe klasifikohet në të ashtuquajturit Cirque Nouveau (cirku i ri).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]