Clas Livijn

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
QSicon in Arbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 25 Tetor 2010 16:53 (CEST)
Clas Livijn

Clas Livijn (1781–1844), jurist dhe shkrimtar suedez. Si këshilltar për drejtësi luftarake i oborrit mbretëror gysh nga 1827 dhe drejtor i përgjithshëm në kryesinë për burgim gysh nga 1835 ishte Livijn pasur me ide dhe miqësor për reforma të thella. Ai ishte krahas miku i afërm Lorenzo Hammarsköld një nga themeluesi i Vitterhetens vänner/ "Dashamirës i letërsisë artistike" dhe bashkëpunëtor i Polyfem si edhe në satirën Markalls sömnlösa nätter/ "Nata pagjumë i Markallit" (1820–21). Si shkrimtar i letërsisë artistike Livijn provoi shumë zhanra por shumë nga punimët të tij mbetën fragmente. Kryevepra i Livijnit është Spader Dame: En Berättelse i Bref, funne på Danwiken/ "mbretëresha (në maç)" (1824), një tregim patetike i dashurisë, çmendurisë dhe i shkatërrimit, analizuar me ironi romantike. Një roman gati i përfunduar me kritikë shoqërore, Riddar S:t Jöran/Kalorësi Shën Gjergj, u botua së pari 1993.