Wikipedia:Sigurimi i cilësisë/Lista

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sigurimi i cilësisë: Lista

Çdo diskutim duhet të nënshkruhet, jo me emër, por me shenjën --~~~~ dhe atë menjëherë pas shkrimit e jo në kryerresht. Diskutoni objektive dhe miqësore!


Shumë gabime në burimi i të dhënave; Nuk ka strukture te mire (tekst të trash i panevojshëm); Gabmin me lidhje. --Mikullovci 7 Gusht 2010 14:31 (CEST)

Mungon Gjeografia, Historia, Demografia... Pa Skeda. Artikull cung. Unë jam për grisje --Mikullovci 7 Gusht 2010 14:37 (CEST)

Faqja pa lidhje dhe jo strukture të mirë teksti ni artikull. --Rissa 7 Gusht 2010 16:13 (CEST)

Pa referenca dhe pa lidhje wiki. --Rissa 7 Gusht 2010 16:17 (CEST)

Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 7 Gusht 2010 17:26 (CEST)

Pa referenca, Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 8 Gusht 2010 10:15 (CEST)

Pa referenca, Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme, Pa strukturë --Liridon 8 Gusht 2010 10:56 (CEST)

Pas disa ndryshimeve artikulli është në këtë gjendje: Pa referenca, Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme, Nuk ka strukturë", duhet me shumë përmbajtje.--Liridon 18 Gusht 2010 21:47 (CEST)

Pa referenca, Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme, Pa strukturë --Liridon 8 Gusht 2010 10:56 (CEST)

Struktura, referencat, dhe lidhjet interwiki jane rregulluar.--Liridon 23 Gusht 2010 12:20 (CEST)

Nuk është kategoria me cilesi te dobet por artikujt qe permban kjo kategori jane libra dhe te gjitha duhet te shtohet stampa Stampa:Infobox libër --Liridon 8 Gusht 2010 12:30 (CEST)

Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mirë, Është përkëthyer shumë keq, Përbman shumë terme(fjalë përkufizuese) në gjuhë të huaja, Pa burim të informacionit (pa referenca) --Liridon 9 Gusht 2010 09:50 (CEST)

Pa referenca, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mirë, Përbman shumë terme(fjalë përkufizuese) në gjuhë të huaja, është katastrof (nëse nuk do ishte ky projekt i mirmbajtjes ky artikull do ishte i grisur tani :) ) --Liridon 10 Gusht 2010 18:09 (CEST)

Nuk ka strukture te mirë --Mikullovci 11 Gusht 2010 10:30 (CEST)

Pa referenca, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mire, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 31 Gusht 2010 09:48 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Nuk ka strukture te mire, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 31 Gusht 2010 09:51 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mire, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 31 Gusht 2010 10:09 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mire, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 1 Shtator 2010 11:29 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mire, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme--Liridon 1 Shtator 2010 11:30 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 3 Shtator 2010 10:18 (CEST)

Ishujt greke

Spinalonga,Psira,Koufonisi, Kreta, Gavdopoula, Gavdos, Dia (Ishull), Chrissi, Spetses, Salamis (Ishull), Poros (Ishull), Methana (Gadishull), Hydra (Ishull), Angistri, Aigina (Ishull), Ios, Gyáros, Folegandros, Delos, Antimilos, Saliagos, Antiparos, Andros, Anafi, Amorgos, Mathraki, Erikoussa , Othoni, Zakynthos, Skorpios, Paxos, Oxeia, Meganisi, Lefkada, Kythira, Pondikonisi, Kephalonia, Kastos, Kalamos, Ithaka, Antipaxos, Antikythira, Thassos, Samothrake, Limnos, Amouliani, Agios Efstratios, Thymena, Samos, Psara, Lesbos, Inousses, Ikaria, Fourni, Chios

Ro (Ishull), Rhodos, Kato Koufonissi, Glaros, Drima, Keros, Donoussa, Antikeros , Epano Koufonissi, Schinoússa, Iráklia, Dodekanes, Skopelos , Skyros, Skiathos, Alonissos , Tinos , Syros , Sikinos, Sifnos, Serifos , Thirasia, Palea Kameni, Nea Kameni, Aspronisi , Rineía , Poliegos, Paros , Naxos , Mykonos, Milos, Makrónisos , Kithnos, Kimolos , Kea (Ishull)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 7 Shtator 2010 17:01 (CEST)

Pa referenca,Pa lidhje interwiki, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 8 Shtator 2010 20:59 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

U përpoqa ta rregulloja disi gjuhën dhe shtova pak informacion duke ju referuar artikullit në anglisht. E pata pak të vështire të rregulloja fjalitë e të ju gjija kuptimin duke qenë se nuk gjeta materialin nga ky është mare nga ai/ajo që e ka krijuar. Margott (diskutimet) 17 shtator 2015 09:25 (CEST)[përgjigjuni]

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore, Pa lidhje interwiki, Pa referenca --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 11 Shtator 2010 09:20 (CEST)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 20 Shtator 2010 22:39 (CEST)

Pa referenca, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme. --Mikullovci 24 Shtator 2010 18:58 (CEST)

Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme dhe u shkatërruar prej Vandalizëm. --Mikullovci 25 Shtator 2010 09:04 (CEST)

Vandalizem --85.180.199.57 14 Tetor 2010 13:19 (CEST)

Përbman shumë terme (fjalë përkufizuese) në gjuhë të huaja. --Mikullovci 15 Tetor 2010 19:30 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 22 Tetor 2010 11:15 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 25 Tetor 2010 16:54 (CEST)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 18 Nëntor 2010 15:06 (CET)

Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 18 Nëntor 2010 19:44 (CET)

Lagështia përcakton pjesëmarrjen e avullit te ujit në përzierje gazi të atmosferës së tokës ose në hapësirë.

Në fizikë dhe materialet e shkenca flet në përgjithësi të Me ujë. Ku lagështi të interface për një substancë, ai është quajtur nga shi, trashje, ose Adsorption.

Lagështi gaztë konsiderohet përgjithësisht Lageshtia dhe në bashkëpunim me ujë të lëngshme si Extractor, Nebula, ose Avullit përshkruar.

Lagështi e tokës është quajtur Lagështi tokës, i cili është si një shkëmb me ujë pore, lëkurë si një lagështi lëkurës dhe druri si përmbajtjen e lagështisë. Lagështi në industrinë e ndërtimit, shih Dëme të lagësht dhe me ujë.

Lagështia e një substancë me shumë prona të lidhura. Shembujt përfshijnë Recesioni dhe i kuadrit (Dimensioni midis paketave) për Marrjes dhe shkarkimin e ujit, forcën burim, i cili përçueshmëri elektrike, i cili Përçueshmëri Termike, koeficienti i fërkimit.

Tërheqjen e ujit nga një sipërfaqe ose substancë është i njohur përgjithësisht si tharje, ose Kullimit.

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 16 Mars 2011 16:01 (CET)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 16 Mars 2011 16:03 (CET)

Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 16 Mars 2011 16:05 (CET)

Artikulli i Haxhi Qamilit eshte i gabuar. Nuk duhet te citoni historianet nacional-komuniste, per wikipedian.

Matematicienet me te njohur

1. Leonard Euler Euler (1707-1783) është konsideruar si matematikani më i zoti i rruzullit tokësor. Euler për herë ta parë paraqiti simbolet moderne të matematikës të cilat përdoren edhe sot; koncepti i funksionit f(x), funksione e trigonometrisë, “e”, baza e logaritmit, “The Euler Constant”- “konstanti Euler”, shkronja greke Sigma për mbledhjen dhe shkronja “i” për njësitë imagjinare, sikurse simbolin “pi” për diametrin e rrethit. Ai gjithashtu zgjidhi problemin e teorisë grafike të Shtatë Urat të Koengsberg-it. Për më tepër, ai vazhdoi të zhvillojë llogaritje, teorinë e numrave, analizën dhe zbërthimin e shumë teoremave dhe funksioneve. Euler ka kontribuar dukshëm për ndjekësit ose pasuesit e matematikës moderne.

2. Carl Friedrich Gauss2

Fëmija “prodigy” – i talentuar, është quajtur Princi i Matematikës, dhe bëri zbulimin e tij të parë kur ishte vetëm 21 vjeç. Ai paraqiti veprën e tij të madhe “Disquisitiones Arithmeticae”, ku “Arithmeticae” referohet emrit që Gauss përdorte për teorinë e numrave. Ai shquhej për aftësinë e tij mendore për të bërë mbledhjet nga 1 deri në 100 brenda pak sekondave. Duka e Gottinga-s duke njohur talentin e tij e dërgoi në Collegium Caralinum (atëherë konsiderohej Universiteti më i famshëm i Matematikës), ku pati rezultate të shkëlqyera. Pasi u diplomua në 1978, ai filloj të jepte kontribute të rëndësishme në fushat kryesore të matematikës, si në teorinë e numrave. Ai gjithashtu, provoi të zgjidhte teoremën fondamentale të algjebrës duke njohur konstantin e rëndesës në fizikë kur ishte vetëm 24 vjeç. Deri në moshën 77 vjeç, kur vdiq, ai bëri hapa të mëdha në fushën e matematikës.

3. Bernhard Riemann3

Riemann lindi nga një familje e varfër më 1826. Ai konsiderohet si matematikani më i zoti i shekullit të 19-të. Lista e kontributeve që ka dhënë në fushën e gjeometrisë është shumë e gjatë: Gjeometria e Riemann-it, Sipërfaqet e Riemann-it, Integralet Riemann-it dhe ndoshta edhe për hipotezën legjendare Riemann Hypothesis, problem që ka të bëjë me numrat e parë. Riemann është nderuar me çmimin ‘Nobel’ si matematikani më i mirë i kohës.

4. Euklidi Tekst i trashë--91.230.254.11 15 dhjetor 2016 16:26 (CET)--91.230.254.11 15 dhjetor 2016 16:26 (CET)--91.230.254.11 15 dhjetor 2016 16:26 (CET) Euklidi ka jetuar rreth vitit 300 para Krishtit dhe konsiderohet si Babai i Gjeometrisë dhe përmblodhi njohuritë e tij gjeometrike në 13 libra, të cilat njihen me titullin Elementet. Për fatin e keq shumë pak dihet për jetën e tij, dhe çfarë ekziston tani është shkruar mbas vdekjes së tij. Në këto libra, ai paraqiti njohuritë e tij gjeometrike, por edhe matematike ku vetëm 5 libra kanë mbijetuar në ditët e sotme.[përgjigjuni]

5. Rene Descartes

Rene Descartes ishte filozof francez, fizikan dhe matematikan. Ai është i njohur për “Cogito Ergo Sum’philosophy” që do të thotë “Meditacione Filozofike”. Shkrimet e tij edhe sot studiohen me vëmendje. Krahas matematikanëve të tjerë Newton dhe Leibniz vuri themelet e llogaritjes moderne. Descartes dha kontribut të çmueshme për “Cartesian Geometry” – Gjeometria Analitike ku përfshihen grafikët standard (abshisat X dhe Y). Si shumë të tjerë që renditën në këtë listë Descartes është figurë kyçe në zhvillimin e nocione moderne të matematikës.

6. Alan Turing

Alan Turing ishte një shkencëtar i kompjuterit dhe kriptograf anglez që është konsideruar një nga njerëzit më të zotë të shekullit 20. Ka punuar për qeverinë britanike në Governemnt Code gjatë periudhës të Luftës së Dytë Botërore. Ka bërë zbulime shumë të rëndësishme për të zbërthyer kodet gjermane. Mbas mbarimit të Luftës, ai dha një kontribut në shkencat kompjuterike duke u konsideruar si babai i shkencës kompjuterike. Ai formuloi “Turing test” ku dha një kontribut të rëndësishëm në debatin mbi inteligjencën artificiale. Më vonë punoi për të krijuar një nga dizenjot e para të një kompjuteri, por plani nuk u realizua në praktikë.

7. Leonardo Pisano Bllogno

Bllogno është matematikan italian, i cili ka jetuar në periudhën mesjetare (1170-1240) dhe ka kontribuar në rilindjen e shkencave ekzakte. Gjithashtu Bllogno paraqiti sistemin e numrave arab. Ai ka jetuar për një periudhë kohore në Afrikën e Veriut ku studioi shkrimet matematikore të studiuesve arab. Në kthimin për në Itali në 1202, ai publikoi “Liber Abaci”, ku mësoi përdorimin e numrave arabe. Si rezultat i punës së tij, ai konsiderohet si nismëtar kryesor në zhvillimin e matematikës moderne.

8. Isac Newton dhe Wilhem Leibniz

Janë renditur të dy në listë për arsye se të dy kanë nderin të jenë “krijuesit” e “Njehsimit Diferencial dhe Integral”. Si fillim Leibniz paraqiti nocioni modern standard, kryesisht simbolin e ‘njehsimit integral ”. Gjithashtu, Leibniz kontribuoi gjerësisht në fushën e topologjisë. Ndërsa Isac Newton kontribuoi në zbërthimin e funksioneve në seri potenciale të pafundme. Pavarësisht nga njëri tjetri, të dy kanë kontribuar sipas metodave të tyre.

9. Andre Wiles

E veçanta e kësaj liste është se Wiles është i vetmi matematikanë që jeton ende. Ka lindur në Cambridge, Britani e Madhe më 11 prill të viti 1953 dhe që u bë i famshëm për vërtetimin e teoremës të Fundit të Fermatit. Wiles iu deshën plot 8 vjet të zgjidhte këtë teoremë. Pierre de Fermat ishte një matematikan amator francez (1601-1665), i njohur për shkrimet e tij në teorinë e numrave dhe në gjeometri analitike, optikë dhe probabilitet. Teorema e tij, siç njihet Teorema e madhe Fermat, është vërtetuar mbas shumë përpjekjeve të madha të matematikanëve. Aktualisht jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe jep mësime në Universitetin e Princeton në New Jersey.

10. Pitagora

Matematikan dhe filozof grek, i cili ka jetuar afërsisht nga viti 570 deri në 495 para Krishtit. Pitagora është i njohur me teoremën e tij të Pitagorës dhe është cilësuar nga Aristoteli si nga nismëtarët e parë në studimin dhe zhvillimin e shkencës të matematikës. Historikisht është i njohur si trekëndëshi kënddrejtë. Teorema e Pitagorës, është një rol kyç në matjet moderne dhe pajisjet teknologjike dhe njihet si baza për teoritë dhe teoremat e tjera në matematikë./Tirana Observer

Dendesia

Shume prej substancave e rrisin vellimin kur ngrohen.Rritja e vellimit zvogelon dendesine.Dendesia e gazeve mund te ndryshoje ne varesi te shtypjes se tyre.

Teoria moderne atomike përbën bazën mbi të cilën u ndërtua kimia moderne.

Krimbat e shtypur

Krimbat e shtypur jane nje grup i madh qe i perfshin si forma te lira dhe parazitore.Format e lira jetojn ne dete,ujra dhe ne toke.Keto shtaze trupin e kane me te nderlikuar se sfungjeret dhe knidaret.Rendom levizin ne nje drejtim perpara.Mu per kete arsye shqisat dhe qelizat nervore i kane perqendruara ne rajonin e kokes qe edhe dallohen nga pjesa tjeter e trupit.Ndryshe nga knidartqe kishin simetri rrezore,krimbat e shtypur kane simetri dy ansore.Teketa krimba dallojn pjesen shpindore e barkore dhe anen e majte dhe te djathte te trupit,qe eshte karakteristike per shumicen e shtazve duke perfshir edhe njeriu.Ne grupin e krimbave te shtypur bejne pjese:Planarieta,kelbazatdhe shiritet.

Atomet,struktura e tyre.

Atomet përbehen nga elektronet ,neutronet dhe protonet.

dendesia e nje substance shprehet si masa e nje centimetri kub te substances. Per shembull masa e 1cm

Bylykbashi?

Pershendetje.Jam nga Shkupi.Quhem Bari Abazi Me intereson prejardhaja ime.Nga gjyshi icili eshte i ndjere.kam te dhanuna se jemi nga Luma konkretisht nga Molla e Kuqe.Separi jan vndosur ne fsh.Luboten te Shkupit epastaj jane shperngule kah mos po edhe ne Turqi.Por pjesa ma e madhe ende jetojne ne Luboten. I pari i yne kishte qene Selim Bylykbashi icili kishte qene oficer i larte ne Perandorin Osmane me pergjegjesi prej Shkupit deri ne Nish(ashtu na transmetonin me te vjetrit).Behet fjale per vitet 1700 e kendej Varri i tij gjendet ne fsh. Luboten-Shkup.Ne mbishkrim ne gjuhen e vjeter osmane shkruan 1162-1238 Hixhri ose sipas kalendarit gregorijan 1742-1818.dmth.viti i lindjes dhe i vdekjes.Sa per ilustrim do te jap nji gjenealogji: Selim Bylykbashi----Neziri----Abazi----Mehmet Caushi(1892-1919)---Muharremi(1892-1974)----Remziu(1926-2013)---Bari(1954-...)dmth une.

MATEMATIKA

Përpara kohëve moderne dhe përhapjes së gjerë në të gjithë botën e njohurive, kemi vetëm disa zhvillime që kanë dalë në dritë.Tekstet më të lashta në matematikë janë dokumenti i njohur si Plimpton 322, Papirusi i Rhindit dhe Papirusi i Moskes.Interesant është fakti se të gjitha këto dokumente përmbajnë të ashtuquajturën sot Teorema e Pitagores që rezulton zbatimin matematikorë më të përhapur dhe më të lashtë.


Studimi i matematikës si fushë fillon në Greqi në shekullin e VI para Krishtit, dhe vetë termi matematikë rrjedh nga fjala greke mathema që do të thotë mesim, studim, shkence perveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka marrë nje kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë studim matematik.Kontributi më i madh ka qenë grek dhe helenistik, që i dha formë si degë matematikës, por gjithashtu edhe Kina, sistemi numerik hindu-arabik nga India, islamik, të cilat u mblodhën dhe u përkthyen në latinisht duke e çuar atë ne periudhën e Evropës Mesjetare.

Fillimet e matematikës humbën në thellësitë e shekujve.Matematika u shfaq si rezultat i vështrimeve dhe përvojës së njerëzve në përballje me problemet dhe nevojat praktike.Sistematizimi dhe përmbledhja e njohurive matematikore ka filluar relativisht vonë.Kinezët e lashtë,civilizimi i Inkëve,pastaj në Indi kishte një zhvillim të konsiderueshëm të matematikës. Në Greqinë antike matematika përjetoi një zhvillim te paparë nga një grup i madh matematikanësh siç ishin : Pitagora, Talesi, Platoni, Eudoksi, Euklidi, Arkimedi etj.Grekët e vjetër matematikën e kuptonin në sensin e gjeometrisë dhe të parët ishin ata që të vërtetat matematikore i quanin teorema dhe i vërtetonin.Në vijim janë paraqitur disa nga matematikanët e shquar ne Greqinë Antike.

Njohuritë matematikore të grekëve të vjetër më vonë i përvetësuan dhe i pasuruan arabët, të cilët quheshin edhe themelues te algjebrës.�Pastaj shtytjen dhe zhvillimin e matematikës e morën në dorë evropianët. Në këtë periudhë mund të përmendim Vietin, Cardanon,Fibonaccin etj. Më vonë dolën në skenë Rene Descartes, Pascali, Leibnitzi, Gausi, Euleri etj. Në fund të shekullit XIX David Hilbert nje matematikan i shkëlqyer gjerman në Kongresin Ndërkombëtar të Matematikanëve të mbajtur në Paris në vitin 1900 propozoi dhe i formuloi 23 probleme matematikore, ku 10 janë te zgjidhura, 7 janë zgjidhur pjesërisht dhe 2 janë ende të hapura , 4 të mbetura janë formuluar shumë lirshëm per t'u deklaruar nese zgjidhen apo jo. Disa nga matematikanët më të shquar të asaj kohe ishin: Cantor Cauchy Descartes Euleri Fermat Gaussi Leplace Njutoni Paskali Pitagora Russel


Simbolet matematikore

Simbolet në matematikë shërbejne për krijimin e shprehjeve matematikore dhe lidhjen e tyre në forma më komplekse. Me kalimin e kohës dhe sidomosë me zhvillimin e matematikes logjike fjalori i matematikes është pasuruar dhe pasurohet gjithnjë e më shumë me simbole të reja. Zakonishtë për simbolizimin e variableve të ndryshme, varsisht nga lëmia përdoren shkronjat e alfabetit latin dhe alfabetit të vjetër grekë. Në shek XVIII, Euleri futi në matematikë një numër të madh simbolesh të cilat përdoren edhe sot.

    Matematika ne ditet e sotme përjeton një zhvillim marramendës dhe është e shpërndarë në shumë degë të specializuara të cilat janë mjaft abstrakte.Sot është e pamundur të gjendët një autoritet si Hilberti i cili të ketë një pasqyrë të përgjithshme për të gjitha degët e matematikës. Matematika ka depërtuar edhe në ato degë të shkencës në të cilat deri para pak kohe as që ishte e imagjinueshme.Shumica e simboleve që përdoren sot në matematikë nuk ishin zbuluar deri në shekullin XVI. Matematika shkruhej me fjalë dhe kjo e kufizonte zhvillimin e saj. Në shek XVIII, Euleri futi në matematikë një numër të madh simbolesh të cilat përdoren edhe sot.Disa njerëz e konsiderojnë matematikën të mërzitshme por ajo është shumë e rëndësishme për jetën.

PLANKTONET

Planktonet janë grumbullime të ndryshme organizmash që jetojnë në ujërat e thella (në fundin e deteve ose oqeaneve) dhe nuk janë në gjendje të notojnë kundër rrymave të ujit. Ato sigurojnë një burim thelbësor ushqimi për shumë organizma ujorë më të mëdha si: peshqit, balenat, peshkaqenë t, koralet ( të cilat janë kafshë të thjeshta), etj. Megjithëse shumë specie planktonike janë në madhësi mikroskopike, planktonet përfshijnë organizma në një gamë të gjërë madhësish. Termi plankton nuk përfshin organizmat që notojnë ose jetojnë në sipërfaqen e ujit. Emri plankton, nga greqishtja e lashtë , do të thotë endacak. Disa forma janë të afta të lëvizin të pavarur dhe mund të notojnë qindra metra në ditë por vetëm vertikalisht, kurse zhvendosja e tyre horizontale është kondicionuar nga rrymat e detit ose oqeanit. Pamundësia e tyre për të lëvizur horizontalisht, i bën ata të dallohen nga organizmat e tjerë që jetojnë në ujëra. Studimi i planktoneve quhet planktologji. Planktonet mund të jenë në dy dimensione: bimore (sic jane fitoplanktonet) dhe shtazore ( si zooplanktonet). Fitoplanktoni ( nga fjala fito, që do të thotë bimë) është një lloj planktoni, i cilët bën pjesë në kategorinë e prodhuesve, pasi është në gjendjë të kryejë fotosintezë dhe ta prodhojë vetë ushqimin e tij. Zooplanktoni ( nga fjala zoo, që do të thotë kafshë) bën pjesë në kategorinë e kafshëve, pasi nuk mund të kryejë fotosintezë dhe ushqehet me alga. Kjo i bën zooplanktonet të jenë konsumatorë të rendit të parë.