Jump to content

Gudmund Jöran Adlerbeth

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 22 tetor 2010 11:14 (CEST)
Adlerbeth

Gudmund Jöran Adlerbeth (21 maj 1751- 7 tetor 1818), ishte nëpunës shtetëror, shkrimtar dhe përkthyes suedez, babai i Jacob Adlerbeth. Pas shkollim në Upsalë Adlerbeth u lidh me rrethet e Gustav III-i. Ai emërua 1778 antikuar dhe sekretar privat i mbretit dhe u bë 1786 anëtar i Akademisë Suedeze si edhe në këshillën i kancelarisë 1787. Në përpunim të vitit 1809 për qeverisje themelore ai ishte pjesë i komisionit kushtetues.

Si ndihmës letrar të mbretit Adlerbeth përkthej dhe përpunoj teksta opere dhe skenike. 1782 përuroj pallati e re i operës me dramën lirike të tij Cora dhe Alonzo (muzika e Johann Gottlieb Naumann). Në udhëtimin në Itali të mbretit në vitet 1783–84 përcjelli Adlerbeth si expert mbi objekte antike dhe si reporter (Udhëtimi i Gustaf III-it në Itali u botua 1902). Kontributi letrare i tij përkas edhe një sërë ode-ja, përkthime i poezisë i moçëm nordike edhe veçanërisht i poezisë romake.

Adlerbeth në krijimtarinë e tij poetike u lidh me stilin ideal të klasicizmit francez por pati mirëkuptim edhe për ideja më të reja, i parashtruar nga Young dhe Klopstock, Geijer dhe Tegnér. Në një vepër kujtimesh Historiska anteckningar/Shënime historike (1856–57, tirazhi i ri 1892–93) përshkruan parlamentin të vitit 1789 në të cilin Adlerbeth marri një qëndrim negativ kundër politikën e mbretit Gustav III.