Louis Jean Desprez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Qsicon inArbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 14 gusht 2010 19:25 (CEST)
Louis Jean Desprez.

Louis Jean Desprez, 1743-1804, arkitekt dhe piktor francezo-suedez. Pas kualifikim arkitekturor në Paris dhe në një qëndrim në Itali gjatë viteve 1777–84 Desprez erdhi në Stockholm, ku u bë një nga personazhët kryesorë artistike e kohës gustaviane në stilin neoklasike.

Si ilustrues për një libër nga Jean Claude Richard de Saint-Non me emrin "Voyage pittoresque ou déscription des royaumes de Naples et de Sicile" (1781–86) Desprez studioi gërmimet në Pompei dhe Herkulaneum dhe arkitekturën greke në Paestum dhe Sicili. Këta punë u bë parakusht për pozitën të tij në shërbim të mbretit Gustav III. Kontakti i drejtpërdrejtë me hapësira dhe peisazhe të periudhës antike mund të gjetë në atë dekor romantik i një opere dhe është një punë virtuoz me fantazi arkitekturore që u bë detyra e parë i piktorit në Stockholm. Midis të tjerash ka edhe skena madhështore me temë nordike, si ato dekore se është bërë për opren "Gustav Vasa" (1785) dhe "Frigga" (1787).

Përvojat që Desprez përjetoi nga udhëtimi në Itali dallohet në punën si "arkitekti i parë i mbretit" qysh nga 1788. Ai mori për detyrë të drejtoj një punë në emër të mbretërisë për të bë skica për disa ndërtesa në një park me emrin Haga, posaçërisht një godinë e madhe, atëherë vetëm i filluar. Kjo ishte i planifikuar si kombinim i një pallat mbretëror dhe një muze, me formim i ngjashëm me një tempull me kolona dhe një dhomë qendrore me kupolë. Edhe shumë të tjera projekte i pambaruar dëshmon për një vizion të fortë që imitoi peizazhe dhe monumente antike nordike. Shumë nga këto propozime u përpunua në bashkëpunim me mbretin. Masi vdiq mbreti 1792 humbi piktori gradualisht pozitën e veçantë, por si mësues dhe inspirues ai vazhdoi të luaj rol.

Një portret i piktorit Louis Jean Desprez pikturuar nga Johan Tobias Sergel

Ndërtesat konstruktuar nga Desprez, përveç çadëra Koppartälten në Hagë (1787–90), është disa në një stil të lashtë greke. Botanicum në Upsalë (1788-90) është një përpunim i një propozim e arkitektit Tempelman. Kisha në Tavastehus në Filandë (1788–95) është mbi një shumicë projekte të ndryshme në temën klasike panteone ajo me më së shumti vlerë, në formë gjysëm të rrumbullakët dhe me stil i thjeshtë me efekt monumental.

Me përzierje dinamike me mase afreske dhe me detaje gjeometrike abstrakte, në përputhje me tendencë franceze, ai kontribuoi në arkitekturën suedeze dhe filloj sërisht në klasicizmin të kohës së 1920-ë.

Pikturat i këtij piktori karakterizohet nga të njëjtën virtuozitet. Piktura "Gustav III merr pjesë në meshën në kishën e Shën Petrit në Romë" (1787), sikurse shumë tabloja beteje në veçanti skena nga beteja detare, karakterizohet me përzierja efikase, eleganca e penelatave dhe ndriçimi dramatike.