Jump to content

Një lojë endërr

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 12 gusht 2010 10:22 (CEST)
Një lojë endërr

Një lojë endërr, (anglisht: A Dream Play; suedisht: Ett drömspel), një dramë e Strindbergut. Shkrimtari e shkruajti dramën 1902 dhe u shfaq në teatër 1907. Drama përbëjnë një për disa tabolja të shkurtër që nuk janë lidhur me një intrigë por me një temë e veçantë, pikërisht për vuajtjen e njerëzimit. Personazhi kryesor është bija i perëndisë Indra, që shkoi drejt tokës për të shikuar qysh njerëzit jetojnë dhe kudo në vend ndesh dhembje dhe endërra të dështuara. Gjithë drama përfundon me një misterioze aziatike, ku kuptohet dhimbja si i dobishëm dhe vdekja si çlirimtare. Pjesët janë pasua nga, si shkrimtari vetë ka thënë, konfuza e endërrës sido forma i logjikshëm të dukshëm. Këtë kërkon ndryshime në skenë pandërprerë para publikut, dhe drama për shkak është, sidomos për formën, punë eksperimentale për historinë e teatërit.