Dalmacia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dalmacia është regjion në Kroaci. Shtrihet në jug të Gjirit të Kuarnerit. Malet e larta përgjatë bregdetit siç janë

Pozita gjeografike e Dalmacisë në Kroaci
bregdeti dalmat

Velebiti, Dinara, Kameshnica dhe Zavelim e ndajnë Dalamcinë nga brendia e shtetit.

Dalmacia përfshinë një brez të ngushtë mjaft të gjatë të bregdetit Adriatik. Në krahasim me pjesët tjera të bregdetit të Dalmacisë është mirë e banuar. Dalmacia ndahet në pjesën e saj: Veriore, të Mesme dhe Jugore.

Relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima e Dalmacisë është kryesisht mediterane: me verëra shumë të thata dhe të nxehta, dimra të butë, me të reshura të mëdha gjat muajve të vjeshtës dhe të dimrit.

Dalmacia veriore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dalmacia e mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dalmacia jugore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]