Damiano Guagliardi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Damiano Guagliardi studiues me origjinë arbëreshe. Ai lindi në San Demetrio Corone, Kozencë në vitin 1950. Aktualisht është President i FAA–Federatës së Shoqatave Arbëreshe, si dhe ekspert i Institutit Rajonal për Pakicën Arbëreshe në Kalabri. Damiano Guagliardi ka themeluar “Qendrën e Dokumentimit të Kërkimit Shkencor Arbëresh” në San Demetrio Corone në vitin 1978.

Është autor i librave: “Gli Arbëreshë di Calabria-Note su origini, sviluppo, stato attuale e problemi-Arbëreshët e Kalabrisë-Shënime mbi origjinën, zhvillimin, statusin aktual dhe problemet”, 1984. Më 1988 botoi librin historik, demografik dhe antropologjik “Mongrassano: viaggio nei secoli di una comunità-Mongrassano” (Udhëtim nëpër shekujt e një komuniteti). Autor i kapitullit për Shqiptarët në studimin “Vechie e nuove minoranze” (Pakicat e vjetra dhe të reja), 1990.

Në vitet 2001-2003 ka kuruar veprën në katër vëllime “La Diversità Arbëreshe”, autor i vëllimit I dhe IV, si dhe bashkautor i vëllimit III. Me nismën e arbëreshit Guagliardit dhe nën drejtimin e tij janë realizuar dhjetëra aktivitete kulturore e shkencore mbi Arbëreshët dhe trashëgiminë e tyre kulturore e gjuhësore. Është autor i një vargu artikujsh studimorë, si dhe i 7 romaneve. [1] [2] [3]


Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://qspa.gov.al/damiano-guagliardi/
  2. ^ http://www.gazetadita.al/damiano-guagliardi-ne-arbereshet-e-ndienim-se-ishim-femije-te-shqiperise/
  3. ^ https://diasporashqiptare.al/tag/damiano-guagliardi/