Danu (Hinduizëm)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Danu (sanskritisht: दनु , romanizimi: Dānu) është një perëndeshë primordiale hindu . Ajo përmendet në Rigveda si nëna e racës së njëemërt të Danavave . Fjala Danu përshkruante ujërat e para që ndoshta trupëzonte kjo hyjni. Në hinduizmin e mëvonshëm, ajo përshkruhet si vajza e Prajapati Dakshës dhe bashkëshortes së tij Panchajani, dhe bashkëshortja e të urtit Kashyapa . [1]

Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rigveda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rigveda (I.32.9), ajo identifikohet si nëna e Vritrës, asura e vrarë nga Indra .

Brahmanda Purana[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Puranën Brahmanda, thuhet se ndërsa Aditi është zakonisht i drejtë, Diti ishte zakonisht i fortë, Danu praktikon zakonisht majën . [2]

  1. ^ The European discovery of India; key indological sources of romanticism. Ganesha Publishing. "Danu, d. of Daksha, w. of Kasyapa".
  2. ^ www.wisdomlib.org (2019-06-20). "Different dynasties enumerated [Chapter 7]". www.wisdomlib.org (në anglisht). Marrë më 2022-10-28.