Jump to content

Decimetri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Decimetri (nga lat. decimus = dhjeta dhe gr. μέτρον = matës, masë ) është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi deci. Është e dhjeta pjesë e metrit dhe shkruhet me simbolin dm. Decimetri si shprehje përdoret në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitet për gjatësi të nivelit më të vogël së metri. Këtu përdoren edhe shprehjet si gjatësi të nivelit decimetrike.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në decimetra, në metra bëhet duke marrë për bazë: një decimetër i përgjigjet të dhjetës pjesë të metrit. 1dm =100 cm =10-1m = 0,1m dhe 1m =10 2 cm = 10dm

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]