Dekameteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Dekametri (gr. δέκα= dhjetë dhe gr. μέτρον = matës, masë ) është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi deka. Është dhjetë fishi i metrit dhe shkruhet me simbolin dam.

Dekameteri si shprehje është përdorur në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitej për gjatësi të nivelit më të madh së metri. Këtu përdoroheshin edhe shprehjet si gjatësi të nivelit dekametrike. Në kohën më të re kjo shprehje përdoret gjithnjë e më pakë dhe për këtë përdoren shprehjet për metra.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në dekametra, në metra bëhet duke marrë për bazë : një dekametër i përgjigjet dhjetë fishit të metrit.

1 dam = 100 dm = 101m = 10 m dhe 1 m = 10 -1 dam = 0,1 dam

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]