Dekatloni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dhjetgarëshi ose dekatloni është diciplinë atletike për meshkuj e filluar nga viti 1884 në SHBA. Në Lojrat olimpike si disciplinë u fut në lojrat e vitit 1912 në Stockholm.

Gara zgjat dy ditë, dhe përbëhet prej dhjetë disiplina të ndryshme të atletikës.

Dita e parë e garave

 • 100m
 • kërcim së gjati
 • hedhja e gjyles
 • kërcim së larti
 • 400 m.

Ditën e dytë të garimit kemi disciplinat

 • 110 m me pengesa
 • hedhja e diskut
 • kërcimi me shkop
 • hedhja e shtizës
 • 1500 m.

Sipas tabelave speciale të federatës ndërkombëtare të atletikës (IAAF), rezultatet e garuesit shëndrrohen në pikë fitues shpallet ai që fiton më shumë pikë.

Rekordi zyrtar botëror regjistrohet nga viti 1922.

Rekordi botëror: aktual është 9026 pikë Roman Sebrle, Çeki / Götzis 27 maj 2001

Sistemi vlerësimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Federata botërore e atletikës IAAf nga viti 2001 e ka miratuar formulën e shpërndarjes së pikëve si më poshtë:

 • Pikët = INT(A*(B-P)C) Për diciplinat e vrapimit
 • Pikët = INT(A*(P-B)C) për kërcimet dhe hedhjet

A, B i C janë parametra që varen nga diciplina si në tabelën poshtë, P paraqet rezultatin e pjesmarrësit të shprehur në sekonda për diciplinat e vrapimit dhe në metra e centimetra për diciplinat e kërcimit dhe hedhjes.

Diciplina A B C
100 m 25,4347 18 1,81
Kërcim së gjati 0,14354 220 1,4
Hedhja e gjyles 51,39 1,5 1,05
Kërcimi së larti 0,8465 75 1,42
400 m 1,53775 82 1.81
110 m me pengesa 5,74352 28,5 1,92
Hedhja e diskut 12,91 4 1,1
Kërcimi me shkop 0,2797 100 1,35
Hedhja e shtizës 10,14 7 1,08
1500 m 0,03768 480 1,85

Shpërndarja e pikëve sipas rezultateve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja proporcionale sipas vlerës së rezultateve mun të fitohen 1000, 900, 800 dhe 700 pikë në çdo diciplinë.

Diciplina 1000 pikë 900 pikë 800 pikë 700 pikë Masa
100m 10,395 10,827 11,278 11,756 Sekonda
Kërcim së gjati 7,76 7,36 6,94.1 6,51 Metra
Hedhja e gjyles 8,4 16,79 15,16 13,53 Metra
Kërcim së larti 2,20 2,10 1,99 1,88 Metra
400m 46,17 48,19 50,32 52,58 Sekonda
110m me pengesa 13,8 14,59 15,419 16,29 Sekonda
Hedhja e diskut 56,17 51,4 46,59 41,72 Metra
Kërcimi me shkop 5,28 4,96 4,63 4,29 Metra
Hedhja e shtizës 77,19 70,67 64,09 57,45 Metra
1500m 233,79 247,42 261,77 276,96 Sekonda

Po të kemi parasysh rzultatet e rekordeve botërore të disciplinave teorikisht maksimumi i pikëve të fituara do të ishte 12 516 pikë.

Diciplina Rekorderi Rekordi Pikët
100m Usain Bolt 9,69 sekonda 1174
Kërcim së gjati Mike Powell 895 centimetra 1312
Hedhja e gjyles Randy Barnes 23,12 metra 1295
Kërcim së larti Javier Sotomayor 245 centimetra 1244
400m Michael Johnson 43,18 sekonda 1156
110m me pengesa Dayron Robles 12,87 sekonda 1126
Hedhja e diskut Jürgen Schult 74,08 metra 1383
Kërcimi me shkop Sergey Bubka 614 centimetra 1277
Hedhja e shtizës Jan Železný 98,48 metra 1331
1500m Hicham El Guerrouj 206 sekonda 1218
Gjithsejt 12516

Nëse i marrim parasysh rezultatet më të mira të të gjitha kohërave në secilën disciplinë veç e veç maksimumi teorik në dhjetgarësh është 10 485 pikë.

Diciplina Rekorderi Rekordi Pikët
100m Chris Huffins 10,22 sekonda 1042
Kërcim së gjati Erki Nool 822 centimetra 1117
Hedhja e gjyles Edy Hubacher 19,17 metra 1048
Kërcim së larti Rolf Beilschmidt i Christian Schenk 227 centimetra 1061
400m Bill Toomey 45,68 sekonda 1025
110m prepone Frank Busemann 13,47 sekonda 1044
Hedhja e diskut Bryan Clay 55,87 metra 993
Kërcimi me shkop Tim Lobinger 576 centimetra 1152
Hedhja e shtizës Peter Blank 79,80 metra 1040
1500m Robert Baker 238,7 sekonda 963
Gjithsejt 10485

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Heptatloni

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]