Jump to content

Demonologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
"Nightmare", 1800, nga Nikolaj Abraham Abildgaard.

Demonologjia është studimi i demonëve brenda besimit fetar dhe mitit. Në varësi të kontekstit, mund t'i referohet studimeve brenda teologjisë, doktrinës fetare ose okultizmit. Në shumë besime, ka të bëjë me studimin e një hierarkie demonësh. Demonët mund të jenë shpirtra jo-njerëzorë, të ndashëm ose shpirtra të ndara që nuk kanë banuar kurrë në një trup. Shpesh bëhet një dallim i mprehtë midis këtyre dy klasave, veçanërisht nga melanezët, disa grupe afrikane dhe të tjerë. Xhinët islamë, për shembull, nuk mund të reduktohen në shpirtrat e modifikuar njerëzorë. Në të njëjtën kohë, këto klasa shpesh konceptohen se prodhojnë rezultate identike, p.sh. sëmundjet.