Demoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mundimi i Shën Antonit (1488) nga Michelangelo, që përshkruan Shën Antonin duke u sulmuar nga demonët.

Një demon është një entitet keqdashës i mbinatyrshëm. Historikisht, besimi në demonët, ose tregimet për demonët, ndodh në fe, okultizëm, letërsi, trillim, mitologji dhe folklor; si dhe në media të tilla si komike, video lojëra, filma dhe seri televizive.

Besimi në demonët ndoshta shkon prapa në epokën paleolitike, që rrjedh nga frika e njerëzimit nga e panjohura, e çuditshmja dhe e tmerrshme. Në fetë e lashta të Lindjes së Afërt dhe në fetë abrahamike, duke përfshirë judaizmin e hershëm dhe demonologjinë e krishterë të lashtë-mesjetare, një demoni konsiderohet një entitet shpirtëror i dëmshëm që mund të shkaktojë pushtim demonik, duke bërë thirrje për një ekzorcizëm. Një pjesë e madhe e demonologjisë hebraike, një ndikim kyç në krishterim dhe islam, e ka origjinën nga një formë e mëvonshme e Zoroastrianizmit dhe u transferua në Judaizëm gjatë epokës Persiane.

Demonët mund ose nuk mund të konsiderohen gjithashtu si djaj: miq të Djallit. Në shumë tradita, demonët janë operatorë të pavarur, me demonë të ndryshëm që shkaktojnë lloje të ndryshme të ligave (dukuri natyrore shkatërruese, sëmundje specifike, etj.). Në fetë që shfaqin një Djall kryesor (p.sh. Satanai) i mbyllur në një luftë të përjetshme me Perëndinë, demonët shpesh mendohen gjithashtu se janë vartës të Djallit kryesor. Si shpirtra më të vegjël që bëjnë punën e Djallit, ata kanë detyra shtesë—duke i bërë njerëzit të kenë mendime mëkatare dhe duke i tunduar njerëzit që të kryejnë veprime mëkatare.

Fjala origjinale e greqishtes së lashtë daimōn (δαίμων) nuk kishte konotacione negative, pasi tregon një frymë ose fuqi hyjnore. Koncepti grek i një daimōn shfaqet dukshëm në veprat filozofike të Platonit, ku përshkruan frymëzimin hyjnor të Sokratit.

Në krishterim, daimōn moralisht ambivalente u zëvendësuan nga demonët, forcat e së keqes që përpiqeshin vetëm për korrupsion. Të tillë demonë nuk janë shpirtrat ndërmjetës grekë, por entitete armiqësore, tashmë të njohura në besimet iraniane.

Në okultizmin perëndimor dhe magjinë e Rilindjes, e cila u rrit nga një shkrirje e magjisë greko-romake, Aggadah hebraike dhe demonologjisë së krishterë, një demon besohet të jetë një entitet shpirtëror që mund të krijohet dhe kontrollohet.

Besimi në demonët mbetet një pjesë e rëndësishme e shumë feve moderne dhe traditave okultiste. Demonët ende kanë frikë kryesisht për shkak të fuqisë së tyre të supozuar për të zotëruar krijesa të gjalla. Në traditën bashkëkohore okultiste perëndimore (ndoshta mishëruar nga vepra e Aleister Crowley), një demon (siç është Choronzon, i cili është interpretimi i Crowley për të ashtuquajturin "Demon i Humnerës") është një metaforë e dobishme për disa procese të brendshme psikologjike ( demonët e brendshëm), megjithëse disa mund ta konsiderojnë atë si një fenomen objektivisht real.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]