Jump to content

Derronët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paeonia, fiset dhe rrethinat

Derronët (Deroni, ose Derroni) janë një fis i lashtë Paionian. Njohuritë tona për ata vijnë nga monedhat që mbajnë variacione të legjendës së DERRONIKON (ΔΕΡΡΟΝΙΚΟΝ) - DERR (ΔΕΡΡ). Shkronjat e përdorura në monedha janë greke, megjithëse kjo nuk dëshmon se Derronët flisnin të njëjtën gjuhë si fqinjët e tyre jugorë. Këto monedha, të cilat ndoshta janë bërë për eksport aq sa për tregtinë e brendshme, tradicionalisht datojnë në 500-450 para Krishtit. [1]

Bazuar në dëshmitë numizmatike, dhe veçanërisht thesaret e monedhave, ekzistojnë dy teori në lidhje me pozicionin gjeografik të fisit.

Teoria e parë pretendon se ato duhet të vendosen në Ballkanin qendror, në pjesën veriore të Maqedonisë së Veriut (në luginën e Epërme të Strymonit ), ndërsa teoria e dytë konsideron se ky fis, të paktën në kohën e goditjes së monedhave të gdhendura (dmth fillimi i shekullit V), popullonte një zonë më në jug.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Hammomn N.G.L., Griffith G.T., A History of Macedonia II, Oxford 1979.
  • Petrova Eleonora, "The coinage of the Paeonian Tribal Organisations and Paeonian Kings (VI to III Centuries B.C.), Coins and mints in Macedonia": in Proceedings of the symposium held in honor of the 80th birthday and 50th anniversary of the scholarly and educational work of Ksente Bogoev, member of the Macedonian Academy of Arts and Sciences / [Cvetan Grozdanov, editor; translated by Elizabeta Bakovska, Katerina Hristovska]. Skopje: Macedonian Academy of Arts and Sciences: National Bank of the Republic of Macedonia, 2001, pp. 13–27