Jump to content

Deti i Galilesë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Deti i Galilesë në raport me Detin e Vdekur.

Deti i Galilesë (hebraisht: יָם כִּנֶּרֶת, judeo-arameisht: יַמּא דטבריא, גִּנֵּיסַר, arabisht: بحيرة طبريا), i quajtur edhe Liqeni Tiberias ose Kinneret, është një liqen me ujë të ëmbël në Izrael. Është liqeni më i ulët i ujërave të ëmbla në Tokë dhe liqeni i dytë më i ulët në botë (pas Detit të Vdekur, një liqen i kripur), në nivele midis 215 metra dhe 209 metra nën nivelin e detit. Është rreth 53 km në perimetër, rreth 21 km i gjatë dhe 13 km i gjerë. Sipërfaqja e saj maksimale është 166.7 km2 dhe thellësia maksimale është afërsisht 43 metra. Liqeni ushqehet pjesërisht nga burime nëntokësore, por burimi kryesor i tij është lumi Jordan, i cili rrjedh përmes tij nga veriu në jug dhe del nga liqeni në digën e Deganias.