Besëlidhja e Re

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Dhjata e Re)
Shko te: navigacion, kërko

Besëlidhja e Re - BR , "Dhjata e Re" apo "Testamenti i Ri" ose thjeshtë Ungjilli, (greq.Καινή Διαθήκη), quhet nganjëherë Testamenti grek ose Shkrimet greke, për shkak të shkrimit dhe përkthimit në gjuhën greke, është së bashku me Besëlidhjen e vjetër pjesa e dytë dhe e fundit e Biblës, librit të shenjtë të krishterëve. BR është shkruar nga shkrues të ndryshëm rreth vitit 45 e.r. dhe para vitit 140 e.r. Librat që përbëjnë tani BR janë mbledhur me kalimin e disa shekujve dhe janë kanonizuar nga kisha. Besëlidhja e Re është pak a shumë rrënja e fesë së krishterë, që ka luajtur një rol të madh në formimin e moralit dhe kulturës perëndimore.

Librat e Besëlidhjes së Re[redakto | redakto tekstin burimor]

Ungjijtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprat e apostujve[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprat e Apostujve tregon se si rrodhen ngjarjet pas Ringjalljes se Jezusit. Historine e perhapjes se Ungjillit (Lajmit te Mire)dhe bashkesive te para te krishtera.

Letrat e Palit[redakto | redakto tekstin burimor]

Letra të përgjithshme[redakto | redakto tekstin burimor]

Letrat janë një gjini letrare, që, edhe pse nuk janë krejtësisht të panjohura në Besëlidhjen e vjetër (si psh. Letra e Urise 2 Sam 11,14-15); Letra e Elisë mbretit Joram 2 An 21,12-15 etj.), në Besëlidhjen e re më shumë se 2/3 e shkrimeve janë Letra (Letrat e Palit, Letrat e përgjithshme: e Jakobit, të Pjetrit, të Gjonit, Judës).

Profecitë[redakto | redakto tekstin burimor]

Apokrifat[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjuha[redakto | redakto tekstin burimor]

Beselidhja e Re është shkruar ne Greqishten e Vjeter

Historia e përkthimit dhe përdorimit të emërtimit "Besëlidhja e Re"[redakto | redakto tekstin burimor]

Ndërlidhjet mes ungjijve[redakto | redakto tekstin burimor]

Autorësia[redakto | redakto tekstin burimor]

Data e hartimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Kanonizimi i Besëlidhjes së Re[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]