Profecia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Profecia (nga greq. profitia = parathënie) është një dhunti hyjnore e thënies së të vërtetës, veçanërisht parathënien e ngjarjeve që do të ndodhin në të ardhmen. Njeriu që thotë profecitë quhet profet. Domethënia dhe kuptimi i profecive varet nga kultura dhe historia.

Profecia shpesh është një paralajmërim që shpallet nga një profet i zgjedhur nga Perëndia për bindje dhe pendim drejtuar një grupi njerëzish, një familjeje, fisi, populli, kombi, qytetërimi apo mbarë njerëzimit. Profecitë ndonjëherë përfshijnë premtime bekimi për bindje ndaj Perëndisë apo pendesë. Profecitë paralajmëruese shquhen në shkrimet hebraike (Elijah, Isaiah, Ezekieli, etj) dhe në Besëlidhjen e ReKrishterim (Gjon Pagëzori, Jezusi, etj.) Profecitë ndonjëherë parathonë ardhjen e hyjnive, si Jezusi, apo shfaqen në letërsinë apokaliptike, si p.sh. në Librin e ZbulesësDanielit.

Disa profeci paraqesin të vërtetën hyjnore por jo mbi të ardhmen, si p.sh kur profetët qortojnë mëkatin pa parathënë gjykimin.

Historia e profecisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]