Entiteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një entitet është diçka që ekziston si vetvete, si një objekt ose subjekt, në të vërtetë ose potencialisht, konkrete ose abstrakte, fizikisht apo jo. Nuk është patjetër të jetë e ekzistencës materiale. Në veçanti, abstraksionet dhe ligjet fiktive zakonisht konsiderohen si entitete. Në përgjithësi, gjithashtu nuk ka supozime se një entitet është një qeni e gjallë, ose e pranishme.

Fjala është abstrakte në qëllimin. Ajo mund të referohet, për shembull, për të Bucephalus, kalin e Lekës të Madh; për një gur, për një numër kardinal; një gjuhë; ose për të fantazmat apo shpirtrat e tjerë.

Përdorim të specializuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Një entitetDBMS është ose një send në botën e modeluar, ose një element i vizatuar në një ERD.
  • HTML, entiteti është një copëz kodi (p.sh., "®" për "Markë të Regjistruar"), i cili është interpretuar nga web shfletuesit për të shfaqur karaktere të veçanta.
  • ligji, një person juridik është një entitet që është i aftë për të mbajtur të drejta dhe detyrime ligjore, të tilla si një person fizik apo person juridik (p.sh. entitet biznesi apo për një entitet i korporatave).
  • politikë, entiteti është përdorur si term për ndarjet territoriale të disa vende (p.sh. në Bosnje dhe Hercegovinë)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]