Baza e të dhënave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Baza e të dhënave (ang. database) është një grumbullim i të dhënave kompjuterike të paraqitura në mënyrë të organizuar [1].

Baza e të dhënave në administraten e kulturës dhe artit do të thotë grumbullimi i punës së pavarur, e të dhënave apo materialeve të tjera në çfarëdo forme, të radhitur në mënyrë sistematike apo metodologjike, të cilave mund t’iu qasemi individualisht në mënyrë elektronike apo përmes mënyrave të tjera, ku marrja, verifikimi apo paraqitja e përmbajtjeve të tyre kërkon investime të konsiderueshme kualitative dhe/ose kuantitative..[2]

Bazat e të dhënave informatike[redakto | redakto tekstin burimor]

Bazat e të dhënave informatike janë programe të cilat shërbejnë për të mbajtur, ruajtur dhe përdorur lehtësisht të dhëna dhe dokumente të ndryshme. Bazat e të dhënave janë të ndërtuara në formën e një matrice ku kolonat përmbajnë tipin elementeve përbërëse të informacionit kurse rreshtat përmbajnë vetë informacionet.

Nr | Emri | Mbiemri | Mosha | Vendlindja

1. Alban Tertini 16 Prizren 2. Alban Kasemi 16 Prizren 3. Aldin Hamzaj 16 Prizren 4. Ardit Kabashi 16 Prizren 5. Ana Kabashi 16 Prizren 6. Ariana Suka 16 Prizren 7. Aulona Krasniqi 16 Prizren 8. Bleona Karavidaj 16 Prizren 9. Besart Durguti 16 Rahovec 10. Bledi Buduri 16 Prizren 11. Dafina Berisha 16 Prizren 12. Denis Gashi 16 Prizren 13. Edona Sadikaj 16 Prizren 14. Emir Zeka 16 Prizren 15. Erblina Bylykbashi 16 Prizren 16. Elona Ukaj 16 Korishe 17. Edon Bytyqi 16 Prizren 18. Esma Gjemaj 16 Prizren 19. Grisel Zeneli 16 Prizren 20. Liridon Krasniqi 17 Vlashnje 21. Marta Dushi 16 Prizren 22. Marigona Krasniqi 16 Prizren 23. Natyra Asllani 17 Prizren 24. Pajazit Pajaziti 17 Prizren 25. Rilind Elshani 16 Prizren 26. Rozafa Bytyqi 16 Prizren 27. Sara Koqinaj 16 Prizren 28. Sehar Miftari 17 Prizren 29. Sarafina Hoxhaj 16 Zhur 30. Valentina Morina 17 Gexhe 31. Viola Gashi 17 Prizren

[3]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Raghu Ramakrishnan, Database Management Systems, 3nd edtion
  2. ^ LIGJIN TË DREJTAT E AUTORIT DHE TË DREJTAT E TJERA TË PËRAFËRTA Në amëzën assembly-kosova.org
  3. ^ klasa 11-10