Disketa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
8-inch, 5¼-inch, and 3½-inch floppy disks

Flopi disk është një ruajtës i të dhënave të mesatar që është e përbërë nga një disk i hollë, fleksibël ("disketë"), ruajtje magnetike,i mbështjellë me një katror ose drejtkëndësh prej materialit të plastikës.

Floppy disqet janë lexo&shkruaj read&write nga një floppy disk drive ose FDD, inicialet e të cilit nuk duhet të ngatërrohet me "disk drive fikse", e cila është një tjetër term për një lloji (i palëvizshëm) i hard disk drive. Floppy disk ,me madhesi fillimisht si 8 inch(200 mm)media dhe me vone ne 5.25inch(133 mm) dhe 3.5inch(89 mm) gjeten perdorim te gjere ne ruajtjen e te dhenave dhe shkembimin e tyre na mesi I viteve1970 dhe decades se pare te shekullit te 21.

Pas 2010 .motherboard-et e kompjuterave rralle jane prodhuar per te mbështëtur lexuesin floppy:floppy 3e ½ “ mund te perdoren si drivera te jashtem por ata 5 e ¼ dhe ata jo standart mund te konsiderohen si pajisje te vjetra . Nderkohe qe floppy disk ka akoma problem me perdorimin e limituar ,ata jane zevendesuar nga pajisje te te dhenave me kapacitet shume me te madh ,sic është USB-flash drive,hard disk-et e jashtem portativ,disqet optike ,kartat e memorjeve dhe rrjetet kompjuterike .