Pajisjet hyrëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një pajisje hyrëse është ndonjë pajisje periferike (pjesë e pajisjeve harduerike) e përdorur për të futur të dhënat dhe sinjalet e kontrollit të një sistemi të përpunimit të informacionit (të tilla si një kompjuter).

Shumë pajisje hyrëse mund të klasifikohen në bazë të:

  • mënyra e hyrjes (p.sh. lëvizje mekanike, audio, vizual, etj)
  • pajisjet hyrëse është i pavazhduar (p.sh. keypresses) ose të vazhdueshme (p.sh. një pozicion miun, digjitalizuar edhe pse në një sasi të pavazhduar, është e shpejtë sa duhet të konsiderohet i vazhdueshëm)
  • numri i shkallës së lirisë të përfshira (p.sh.zakonisht miu dy-dimensionale , ose drejtuesit tre-dimensionale të dizajnuara për aplikimet e CAD).

Tastiera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tastiera kompjuterike është mjet e cila shërben për futjen e të dhënave në kompjuter është pjesë harduerike e kompjuterit bën pjesë në njesin e pajsjeve hyrëse të kompjuterit.

Pajisjet treguese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njëpajisje treguese është çdo pajisje që lejon një përdorues të fut të dhëna hapësinore në një kompjuter. Në rastin e miut dhe ekranet e ndjeshme, kjo është arritur zakonisht me zbulimin e lëvizjes nëpër një sipërfaqe fizike.

Shkalla e lartë e pajisjeve hyrëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

skeneri digjital kamera projektori autoparlantet printeri

Pajisjet hyrëse për Imazhe dhe Video[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]