Zëdhënësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Premja e Zëdhënësit

Zëdhënësi apo Altoparlanti elektrik është një sistem apo vegël elektrike me anë të së cilit bëhet shndërrimi i frekuencave të tonit (sinjalit elektrik) në zë të dëgjueshëm (akustik) muzikorë apo zhurmë në aparate të ndryshme elektrike dhe elektronike si radio, televizor, luajtës të trakëve, etj.

Zëdhënësi përbëhet nga vetë sistem i shndërrimit i cili sinjalet elektrike i shndërron në lëkundje mekanike, dhe sistemi i dhënies zakonisht i përbërë nga një membranë e cila është në gjendje që lëkundjet mekanike të i përcjellë në ajër.

Altoparlantët gjithashtu kanë një impedancë që përdoret për të matur rezistencën e tyre elektrike ndaj rrymës që kalon nëpër to. Kjo matet në Ohm, dhe shumica e altoparlantëve janë ose 4 ohmë ose 8 ohmë.[1][2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Cili është ndryshimi midis 8 Ohm vs. Altoparlantët 4 Ohm?" (në anglisht).
  2. ^ "Çfarë do të thotë impedanca e altoparlantit dhe pse ka rëndësi" (në anglisht).