Jump to content

Disk drajv optik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nje CD-ROM

Në informatikë, një Disk drajv optik (disk drive optik, ODD) është një disk drive që përdor dritë laseri apo valë elektromagnetike në afërsi të spektrit të dritës si pjesë e procesit të leximit ose të shkrimit të dhënave në ose nga disqet optike. Disa disqet mund të lexohet vetëm nga disqe, por disqet e kohëve të fundit janë zakonisht të lexueshme dhe regjistruese. Regjistruesit janë quajtur nganjëherë burners ose shkruese.