Lazeri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lazeri

Lazeri (ang. laser shkurtim i emrave Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation - Fuqizimi i dritës nga lëshimi nxitës i rrezatimit) është një burim i dukshëm që lëshon fotone në një rreze të përbashkët. Në fizikë lazeri është një rreze e fuqishme drite që përftohet nga një aparat i posaçëm.

Histori[redakto | përpunoni burim]

Bojë lazeri i përdorur në Starfire Optical Range për LIDAR dhe eksperimentet e lazer yll udhërrëfyesit është rregulluar me vijën D të natriumit dhe përdoret të nxisë atomet e natriumit në shtresat e sipërme të atmosferës.

Për procesin e shkoqjes së një elektroni me anë të përplasjes së një fotoni duke i dhënë të parit energji kinetike të nevojshme që ai të mundësojë mbylljen e qarkut elektrik, apo për procesin fotoelektronik, Ajnshtajni pat marrë Çmimin Nobel në vitin 1905. Me këtë zbulim u vërtetua natyra grimcore-fotonike e dritës. Por ai mendonte se si të bëhet i mundur gjenerimi i energjisë së dritës bazuar në strukturën atomike të materjes dhe vetit e fotonit.

Idenë teorike për laserin e dha Ajnshtajni në vitin 1917 duke zbuluar mënyrën se si nga një foton drite mund të shumëzohet në dy fotone, ato pastaj mundë të shumëzohen në katër fotone dhe kështu në një proces vargor të shumëzimit të dritës në përmes radiacionit të stimuluar. Këtë ide pastaj e përpunuan me zbulimet e tyre Prokohjev, Basov dhe Shaloow për çka u shpërblyen me Çmime Nobel.

Por dritën e parë laserike që shpërthen në mes të dy pasqyrave që quhet rezonator optike e zbuloi Theodore Maiman në viti 1960.

Kjo energji dritësore e gjeneruar tani përdoret në mjeksi, futjen e informacioneve në CD-Rom, holografi, armatë e shumë lëmi tjera jetësore dhe shkencore.

Fjala LASER eshte akronim angles (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)qe do te thote ne shqip "Perforcim i drites me emetim te stimuluar te rrezatimit.

Llojet e lazerve[redakto | përpunoni burim]

  • [Laser me Rubin]
  • [Laser me ngjyroses]
  • [Laser me Helium-Neon]
  • [Laser me Argon]
  • [Laser me Dioksid Karboni]

[[Kategoria:Fizikë]