Jump to content

Tastiera kompjuterike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tastierë shqiptare.
Tastierë amerikane.

Një tastierë kompjuteri është një pajisje hyrëse periferike e modeluar sipas tastierës së makinës së shkrimit e cila përdor një rregullim butonash ose çelësash për të vepruar si leva mekanike ose çelësa elektronikë. Duke zëvendësuar kartat e hershme me grushta dhe teknologjinë e shiritit të letrës, ndërveprimi nëpërmjet tastierave të stilit teleprinter ka qenë metoda kryesore e hyrjes për kompjuterët që nga vitet 1970, e plotësuar nga miu i kompjuterit që nga vitet 1980.

Tastet e tastierës (butonat) zakonisht kanë një grup karakteresh të gdhendura ose të shtypura në to, dhe çdo shtypje e një tasti zakonisht korrespondon me një simbol të vetëm të shkruar. Megjithatë, prodhimi i disa simboleve mund të kërkojë shtypjen dhe mbajtjen e disa tasteve njëkohësisht ose në sekuencë. Ndërsa shumica e çelësave prodhojnë karaktere (shkronja, numra ose simbole), çelësat e tjerë (siç është çelësi i ikjes) mund ta shtyjnë kompjuterin të ekzekutojë komandat e sistemit. Në një kompjuter modern, interpretimi i shtypjes së tasteve në përgjithësi i lihet softuerit: informacioni i dërguar në kompjuter, kodi i skanimit, i tregon atij vetëm se cili çelës fizik (ose çelësa) është shtypur ose lëshuar.

Në përdorim normal, tastiera përdoret si një ndërfaqe për futjen e tekstit për të shtypur tekstin, numrat dhe simbolet në softuerët e aplikacionit si përpunuesi i tekstit, shfletuesi i internetit ose aplikacioni i mediave sociale.

Ekranet me prekje përdorin tastierë virtuale.