SQL

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

SQL (Structured Query Language) është një bazë të dhënash në gjuhën kompjuterike e projektuar për menaxhimin e të dhënave në sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relative (Relational data base management system), dhe fillimisht i bazuar mbi algjebrën relative. Shtrirja e saj përfshin data query dhe update, krijimin dhe modifikimin e skemës, dhe kontrollin të të dhënave të aksesit.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

SQL u zhvilluar ne IBM nga Donald D. Chamberlin dhe Raymond F. Boyce në fillim të viteve 1970. Ky version, i quajtur fillimisht SEQUEL, është projektuar për të manipuluar dhe ripërtrij të dhënat e ruajtura në produkt origjinal të të dhënave relacionale të IBM, (System R). Gjatë viti 1970, një grup në IBM San Jose Research Laboratory zhvilloj Sistemin R të menaxhimit të sistemit të bazës së të dhënave relacionale. Donald D.Chamberlin dhe Raymond F.Boyce fillimisht e quajtën Structured English Query Language (SEQUEL ose SEQL). Emri SEQUEL u ndryshua më vonë në SQL sepse "SEQUEL" ishte një markë e avio-kompanisë Hawker Siddeley e themeluar në Britanin e Madhe.

Queries[redakto | redakto tekstin burimor]

Operacioni më i zakonshëm në SQL është query, i cili është paraqitet me komandën SELECT. SELECT rinxjerr të dhëna prej një ose më shumë tabela ose shprehje. Standard deklaratat SELECT nuk kanë efekte të vazhdueshme mbi bazën e të dhënave. Queries lejojnë përdoruesit për të përshkruar të dhënat e dëshiruar, duke lënë të sistemit të menaxhimit të bazës së të dhënave (DBMS) përgjegjës për planifikimin. Një pyetje përfshin një listë e kolonave që përfshihen në rezultatin përfundimtar menjëherë pas fjalen SELECT. ("*") Një yll mund të përdoret gjithashtu që të specifikojë se query duhet të paraqesë të gjitha kolonat e tabelave queries. SELECT është deklarata më e ndërlikuar në SQL, me fjalë kyçe opsionale dhe dispozitat që përfshijnë.

Elementet e gjuhës[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Formulimi
  • Kushtet(klauzolat)
  • Atributet
  • Operatorët

Manipulimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

Data Manipulation Language (DML) nën pjesë e SQL të përdorura për të shtuar, ndryshuar dhe për të fshir të dhëna .

Kontrolli i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

Data Control Language (DCL) autorizon përdoruesit dhe grupet e përdoruesve për të hyrë dhe për të manipuluar të dhënat.

Koha dhe data[redakto | redakto tekstin burimor]

  • DATE
  • TIME
  • TIMESTAMP
  • INTERVAL

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]