Jump to content

Dija el-Din el-Makdisi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ḍija el-Din Ebu Abdullah Muhammed ibn Abd el-Vahid el-Sadi el-Makdisi el-Hanbeli (1173-1245) ishte dijetar Hanbeli.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dija el-Din lindi në Damaskë në vitin 1173. Prindërit e tij emigruan prej Nablusmbretërinë e Jerusalemit pak para lindjes së tij, së bashku me 155 banorë tjerë, në përgjigje të kërcënimeve të perceptuara kundër shejhëve të tyre nga kryqtari i Nablusit, Balduin i Ibelinit.[1] Edh-Dhehebi e përshkruajti atë si dijetar të hadithit. Sipas tij, el-Makdisi vdiq në vitin 1245 (643 pas hixhretit).[2]

Ai ishte i afërm i Abd el-Ghani el-Makdisi, gjyshja e tij dhe nëna e Abd el-Ghani el-Makdisit ishin motra. Ibn Kudame ishte daja e tij.[3]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Daniella Talmon-Heller, “The Cited Tales of the Wondrous Doings of the Shaykhs of the Holy Land by Diya’ al-Din Abu ‘Abd Allah Muhammad b. Abd al-Wahid al-Maqdisi (569/1173-643/1245): text, translation, and commentary." Crusades 1 (2002), pp. 111–113.
  2. ^ Duwal al-Islam, by al-Dhahabi, vol. 2, pg. 159, Dar al-Sadir, Beirut.
  3. ^ Drory, 1988, p. 107