Ibn Kudame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Imam Mawaffaq ad-Din Abdullah Ibn Ahmad Ibn Qudama al-Maqdisi (Arabisht: ابن قدامة Ibn Kudame) lindi më 1147 dhe vdiq më 7 korrik 1223. Ai ishte teolog, ai ishte autor i shumë librave enciklopedike në jurispudencën Islame. Ai ishte antarë i medh'hebit Hanbeli i themeluar nga Ahmed ibn Hanbeli, ai ishte një nga dijetarët të mëdhenjë të kësaj medh'hebit dhe sheikulislam.

Emri i plotë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i tij i plotë ishte Muwaffaq al-Din Abu Muhammad 'Abd Allah Ibn Ahmad Ibn Muhammad Ibn Qudamah Ibn Miqdam Ibn Nasr Ibn 'Abdillaah al-Maqdisee (موفق الدين أبو محمد عبد الله بن أحمد بن قدامة بن مقدام من ذرية سالم بن عمر بن الخطاب العدوي القرشي المقدسي).

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Kudame lindi në Palestinë. Ai mori fazat e para në Damaskë, ku edhe atje studjoi Kuranin dhe hadithe. Ai e la Palestinën me dajën e tij Abd el-Ghani për në Bagdad.

Gjatë kohës së tij ai studjoi me dijetarët:

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më vonë, Ibn Kudame e la Damaskun për t'iu bashkuar Seladinit, në pushtimin e Seladinit në Jeruzalem. Ibn Kudame vdiq në ditën e shtunë në festën e fitër bajramit më 7 korrik 1223.

Punët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Fikh:

 • Al-'Umdah
 • Al-Muqni'
 • Al-Kaafi
 • Al-Mughni

Në Akide:

 • Lum'at-ul-'Itiqaad
 • Al-Qadar
 • Dhamm-ut-Ta'weel
 • al-Uloow

Në principet e jurispudencës Islame:

 • Raudat-un-Naadhir

Në Tasawuf:

 • Al-Ruqqah wal-Bukaa
 • At-Tawwaabeen

Në Hadithe:

 • Mukhtasar 'Ilal-ul-Hadith Lil-Khilaal

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]