Shehylislami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shehylislami
Mehmet Xhemaledin Efendiu - Shehylislami i Abdyl Hamitit

Shehylislami (Persisht: شیخ‌ الاسلام‎ Shejh ul-Islam) u përdor në epokën klasike si një titull nderimi për dijetarë të shquar të shkencave islame.

Së pari doli në Horasan drejt fundit të shekullit të katërt islam. Në vendet qendrore dhe perëndimore të Islamit, ishte një titull dhënë juristëve, fetvat e të cilëve ishin veçanërisht me ndikim. Në lindje ajo u bë për t'u dhënë nga sundimtarët në Ylema të cilët luajtën role të ndryshme zyrtare, por nuk ishin përgjithësisht myfti. Në rastin e Ibën Tejmijes, përdorimi i titullit ishte subjekt i polemikave. Më vonë ajo u bë një pozitë prestigjioze në Perandorinë Osmane nga e cila do të qeveriste çështjet fetare të myslimanëve.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]