Jump to content

Dimmu Borgir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dimmu Borgir në Tuska Open Air, Helsinki

Dimmu Borgir është grup i llojit melodic black metal. Është formuar nga Shagrath, Silenoz dhe TjodalvNorvegji. Emri i grupit e ka kuptimin e "Kullës së Errët". Me inkuadrimin e e Stian Aarstad është kompletuar grupi.

Dimmu Borgir albumin e parë e promovoi në vitin 1994 me emrin "Inn I Evighetens Morke" nga ana e Narcomantic Gallery Productions. Albumi zgjoi interes të madh dhe arriti një numër të mëdha shitjesh. Ishin të njohura më në shoqërinë e Black Metal.

Në mars të vitit 2000 planifikuan të punojnë në studion e Abyss por kjo nuk u realizua për shkaqe financiare që kishte grupi. Për shkak të problemeve personale Astennu u përjashtua nga grupi dhe vendi i tij u përmbush nga kitaristi i njohur i Black Metal'it Norvegjez Galder. Me këtë ndryshim në vjeshtë të vitit 2000 hyrën në studion e FredmanSuedi, dhe promovuan albumin "Puritanical Euphoric Misanthropia". Me atmosferën frikësuese të këtij albumi, fituan shumë përkrahës.[1] Kjo album jo vetëm me atmosferën e saj frikësuese, por edhe me tekstet e shkruara arritën në majën e tyre. Për shumicën e përkrahësve të Dimmu Borgir, "Puritanical Euphoria Misanthropia" ishte albumi më cilësor i grupit. "Kings Of The Carnivals Creation", "Blessings Upon The Throne Of Tyranny", "The Mealstrom Mephisto" veçoheshin si këngët më të dalluara në këtë album.[1]

Anëtarët e Grupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stian Thoresen
 • Thomas Rune Andersen
 • Sven Atle Kopperud
 • Øyvind Mustaparta
 • Jan Axel Blomberg

Anëtarët e Vjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stian Aarstad
 • Kenneth Åkesson
 • Brynjard Tristan
 • Stian Arnesen
 • Jamie Stinson
 • Nicholas Barker

Diskografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Inn I Evighetens Morke -For All Tid (1994)
 • Stormblåst (1996)
 • Enthrone Darkness Triumphant (1997)
 • Godless Savage Garden (1998)
 • Spiritual Black Dimensions (1999)
 • Puritanical Euphoric Misanthropia (2001)
 • Death Cult Armageddon (2003)
 • Stormblåst (2005)
 • In Sorte Diaboli (2007)
 • Abrahadabra (2010)
 • Eonian (2018)

Single[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Progenies of the Great Apocalypse" (2003)
 • "Vredesbyrd" (2003)
 • "The Serpentine Offering" (2007)
 • "The Sacrilegious Scorn" (2007)
 • "Gateways" (2010)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]