Jump to content

Dinastia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dinastia është vargu i monarkëve të së njëjtës familje, që kanë sunduar apo vazhdojnë të sundojnë në një vend njëri pas tjetri. Dinastia me fjalë tjera është dera që sundon në një vend brez pas brezi.[1]

Dinasti është një sërë sundimtarët që i përkasin të njëjtës familje për brezat. Një dinasti është gjithashtu shpesh quhet "shtëpi", për shembull Dhoma e Saud ose Dhoma e Habsburg. Në historitë e Evropës, një pjesë e madhe e Azisë dhe disa të Afrikës, në pushtet dhe fisnik shtëpive zakonisht kanë qenë patrilineal ; trashėgimore dhe ngjashmëri me mbizotërim të shikuara dhe duke u llogaritur nëpërmjet pjerrësirë ligjërisht nga një të përbashkët ancestor në përputhje meshkuj. Shpesh, megjithatë, në qoftë se meshkuj racë vdiq jashtë, pasardhësit nëpërmjet femra (dhe ndonjëherë veten e femra) ishin të njohura si të drejtë të trashëgojë të dinastia e realms dhe / ose pasurinë.

Termi "dinasti" është përdorur edhe për të shpjeguar të periudhës gjatë së cilës një familje reigned, si dhe ngjarjet, trendet dhe objekte të asaj periudhe, si p.sh., "Dinastia Ming vazo". Në raste të tilla, shpesh e "dinastisë" është rënë por emrin mund të përdoren adjectivally, p. sh. "Tudor style", "zgjerimi otomane", "Romanov dekadentizëm". Historianët tradicionalisht konsiderojnë historinë e një shteti brenda një kornize të njëpasnjëshme dinastitë, veçanërisht me vendet e tilla si Kina, Egjipti i lashtë dhe Persian Empire. Pjesa më e madhe e historisë evropiane politike kanë dominuar, successively dhe së bashku, të tilla si nga dinastitë e Carolingians, e Capetians, e Habsburgs, e Stuarts, e Hohenzollerns dhe Romanovs. Deri në shekullin nëntëmbëdhjetë, është marrë për të dhënë se një funksion legjitime e një mbreti ishte të përforcoj dinastia e tij, që është, për të rritur territorin, pasurinë dhe fuqinë e anëtarëve të familjes. [1]

Emra dinastik mund të mos jetë e njejtë si individ mbiemra, në se janë tituj customarily përdorur në vend. Apo emrin e dinastia maj ndiqni nga froni zbritës nëpërmjet femra, si p.sh., e tanishme kryetarët e dinastitë e Grimaldi, Habsburg, Orange dhe Romanov fakt i vijnë nga paternally, respektivisht, shtëpitë e Polignac (Chalençon), Lorraine, Lippe dhe Oldenburg. Gjithashtu, shpesh një emër të ri dynastic nuk një sinjal krejt të ndryshme të familjes, aq shumë si një degë e re e dinastie që ka marrë fronin : mbretërit i Dhomës së Anjou, uiski burbon, Valois dhe dinastitë Burgundy ishin të gjithë meshkuj-line pasardhës të Hugh Capet të Francës dhe bashkërisht janë quajtur Capetians. Kështu, nga një dekret i 1960 mbretërore britanike në pushtet dinastia mbetet Dhoma e Windsor, përkundër këtij Mbretëreshës kanë martuar Philip Mountbatten, i cili është i lindur një princ i mbretërimit danisht dinastia e Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, vetë një degë i Dhomës së Oldenburg, e cila e Romanovs zbritur nga Peter III u agnatic edhe pasardhësit.

Dinastitë mund të ndryshojnë për shkak të luftës, por edhe kur një mbret nuk arrin të prodhojë një trashëgimtar, nganjëherë duke rezultuar në një të afërm të nënës suksesion. I dinastisë zakonisht atëherë merr emrin e se pasardhësi i atëror mbiemër.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980