Dioda Shotki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tipe të ndryshme të diodave shotki
Dioda Shotki është e njohur gjithashtu si një diodë e nxehtë në zgarë, është një diodë gjysmëpërçuese e cila ka një rënie të ulët të tensionit përpara dhe një veprim shumë të shpejtë kalimi. Ka një rënie të vogël të tensionit nëpër terminalet e diodës kur rrjedhë rryma. Një diodë normale do të ketë një rënie të tensionit midis (0,6-1,7) volt, ndërsa një rënie të tensionit në diodën Shotki është zakonisht në mes të (0.15-0.45) volt. Kjo rënie e ulët e tensionit ofron efikasitet më të mirë të sistemit dhe shpejtësi të lartë kalimi. Në një diodë Shotki, një kryqëzim gjysmëpërçues-metal është formuar në mes të një gjysmëpërçuesi dhe një metali, duke krijuar kështu një pengesë Shotki. Gjysmëpërçuesi i tipit-N vepron si katodë dhe aktet anësore metalike si anodë e diodës. Kjo pengesë Shotki rezulton në një renie te vogel te tensionit përpara një kalimi shumë të shpejtë. [1] Schottky diode symbol.svg
Kur frekuenca bëhet e rendit MHz, sinjali në dalje është i deformuar, sepse koha e kthimit të kundërt bëhet pjesë e periodës. Për të zgjidhur këtë problem, në vend të diodës së zakonshme përdorim diodën Shotki, e cila nga njëra anë e bashkimit është ndërtuar nga një pjesë metali, si: Ari, Argjend, Platin etj., ndërsa nga ana tjetër nga një shtesë tjetër gjysmëpërcjellëse silica (kryesisht tipi n).
Kur dioda është polarizuar në të drejtë, elektronet e lira në shtresën n kanë energjinë e mjaftueshme për të kaluar në orbita (nivele energjie) më të larta. Elektronet e lira mund të kalojnë bashkimin p-n dhe të hyjnë në metal duke prodhuar një rrymë mjaft të madhe. Metali nuk ka vrima dhe koha e kthimit të kundërt është e papërfillshme. Më poshtë tregohet një skemë drejtuese me diodë Shotki si dhe forma e sinjalit në dalje në frekuencën 100 MHz.
Vi -- tensioni në hyrje
Vo -- tensioni në dalje.
Dioda Shotki kyçet e shkyçet më shpejt se diodat e zakonshme. Ato përdoren në qarqet dixhitale kompjuterike. Shpejtësia e kompjuterave varet nga shpejtësia e diodave dhe transistorëvë me të cilët ata kyçen e shkyçen. Dioda Shotki e ka tensionin e hapjes rreth 0.25 V, pra më të vogël se një diode e zakonshme. Për këtë arsye dioda Shotki mund të përdoret në burimet e fuqisë me tensione të vogla në hyrje.[2]
Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ http://www.futureelectronics.com/en/diodes/schottky-diodes.aspx
  2. ^ http://www.vitrina.edu.al/newweb/?fq=brenda&m=shfaqart&gj=gj1&aid=61615