Jump to content

Direktiva e kufizimit të substancave të rrezikshme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Direktiva e kufizimit të substancave të rrezikshme 2002/95/EC (RoHS 1), shkurtim i Direktivës për kufizimin e përdorimit të substancave të caktuara të rrezikshme në pajisjet elektrike dhe elektronike, u miratua në shkurt 2003 nga Bashkimi Evropian.[1]

Nisma ishte për të kufizuar sasinë e kimikateve të rrezikshme në elektronikë.

Direktiva RoHS 1 hyri në fuqi më 1 korrik 2006 dhe kërkohet të zbatohet dhe të bëhet ligj në çdo shtet anëtar.[2] Kjo direktivë kufizon (me përjashtime) përdorimin e dhjetë materialeve të rrezikshme në prodhimin e llojeve të ndryshme të pajisjeve elektronike dhe elektrike. Përveç përjashtimeve, ka përjashtime për produkte të tilla si panelet diellore. Ai është i lidhur ngushtë me Direktivën e Mbetjeve të Pajisjeve Elektrike dhe Elektronike (WEEE) 2002/96/EC (tani e zëvendësuar[3]) e cila përcakton objektivat e grumbullimit, riciklimit dhe rikuperimit për mallrat elektrike dhe është pjesë e një nisme legjislative për të zgjidhur problemin e sasive të mëdha të mbetje elektronike toksike. I referohet standardit të BE-së, përveç nëse kualifikohet ndryshe.

Detajet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo shtet anëtar i Bashkimit Evropian do të miratojë politikat e veta të zbatimit dhe zbatimit duke përdorur direktivën si udhëzues.

RoHS shpesh përmendet si "direktiva pa plumb", por ajo kufizon përdorimin e dhjetë substancave të mëposhtme:

 • Plumbi (Pb)
 • Mërkuri (Hg)
 • Kadmium (Cd)
 • Krom gjashtëvalent (Cr6+)
 • Bifenilet e polibrominuara (PBB)
 • Eter difenil i polibrominuar (PBDE)
 • Ftalat bis(2-etileksil) (DEHP)
 • Butil benzil ftalat (BBP)
 • Dibutil ftalat (DBP)
 • Ftalat diizobutil (DIBP)

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "DIRECTIVE 2002/95/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL" (PDF). Eur-lex.europa.eu. Marrë më 3 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Turnkey RoHS & RoHS II Module". assentcompliance.com. Arkivuar nga origjinali më 28 maj 2016. Marrë më 17 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Search results - EUR-Lex". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)