Diskutim:Acidi Nitrik

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Acidi nitrik (HNO3) pas acidit sulfurik dhe acidit fosforik eshte acidi me i rendesishem ne industrin kimike. Acidi nitrik ne laborator perfitohet nga bashkveprimi i acidit sulfurik me nitrat natriumi sipas reaksionit: NaNO3+H2SO4 > HNO3 + NaHSO4 Ne industri acidi nitrik perfitohet me procesin e osvaldit(Ostwald), i cili bazohet ne oksidimin katalik te amoniakut ne temperatur 1000 C.

 Vetit fizike.Acidi nitrik i paster pa uje eshte substanc e lenget,pa ngjyre,me ere karakteristike therrese.Acidi nitrik i perqendruar ka ngjyre te verdh e cila vjen nga prania e e NO2.Avujt e acidit nitrik jane te helmueshem.
  Vetit kimike.Acidi nitrik bene pjese ne acide te forta,i cili plotesisht shperbashkohet ne tretesira ujore .Acidi nitrik eshe nje mjet i forte oksidues i cili oksidon shumicen e metaleve,dhe jometaleve me perjashtim te metaleve fisnike.
  Perdorimi.Acidi nitrik ne industri perdoret per perfitimin e eksploziveve,nitrimin e  komponimeve organike,perfitimin e ngjyrave,barnave etj.

U ndryshuan lidhjet e jashtme[edit source]

Përshëndetje, redaktorë!

Tani sa ndryshova 1 lidhjet e jashtme në Acidi Nitrik. Ju lutem, shpenzoni pak kohë për të shqyrtuar redaktimin tim. Nëse keni ndonjë pyetje ose dëshironi që t'i injoroj lidhjet apo faqet krejtësisht në të ardhmen, ju lutem vizitoni këtë faqe për informacione të mëtejshme. Kam bërë këto ndryshime:

Kur të keni mbaruar së shqyrtuari ndryshimet e mia, mund të ndiqni udhëzimet te stampa më poshtë për të rregulluar çdo problem me adresat.

Gjithë të mirat!—InternetArchiveBot (Raporto bug) 8 shtator 2019 15:01 (CEST)